Křtiny lemurů

16. červen 2008

V sobotu 14. června bylo v ZOO Dvůr Králové pokřtěno pět letošních mláďat lemurů kata. Křtiny proběhly u Ostrova lemurů, na kterém celou skupinu předváděly ošetřovatelky.

Kmotři dali lemurům jména, která sice připravili chovatelé zoologické zahrady, ale každý si vybral to své: Nicol Lenertová - Sony, Karel Bláha - Saki (mláďata samice Singry), Eva Aichmajerová - Falko, Robert N. - Frynta (mláďata samice Fiony). Mediálně známý lemurek samičky Hiry, který si svůj život musel po těžkém zranění tvrdě vybojovat, dostal jména dvě. Od kmotra Radka Laina, zástupce šéfredaktora Deníku AHA!, jméno Ponožka a oficiální jméno, důležité pro mezinárodní evidenci zvířat, Hero. Pan Lain převzal zároveň osvědčení o adopci, protože jeho deník přispěl na chov lemurka Ponožky významnou finanční částkou. I ostatní kmotři předali své dárky - čerstvé ovoce, zejména hroznové víno, melouny a banány.

Po křtinách bylo plánované krmení a fotografování na Ostrově lemurů. Přestože všichni kmotři bez úhony překonali vodní příkop, lemuři pouze zpovzdálí přihlíželi a pro dobroty si nepřišli. Kmotrů a fotografů byla opravdu přesila a samice lemurů, které chrání svá mláďata, pojaly k tolika lidem nedůvěru. Kmotrům jsme slíbili zvířata zblízka, a tak jsme je alespoň vzali k africkým slonicím. Saly a Umbu se lidí nebojí, a tak si všichni kmotři užili krmení slonů a nakonec došlo i na společné foto.

autor: JMys
Spustit audio

Více z pořadu