Krizový štáb doporučil školám v Ústeckém kraji prodloužit podzimní prázdniny. Začne také opět testování žáků

22. říjen 2021 09:47

Epidemická situace v Ústeckém kraji se zhoršuje, ohniska onemocnění jsou často ve školách. Ředitelé všech škol v Ústeckém kraji proto mají uvážit, jestli na 25. a 26. října preventivně nevyhlásí ředitelské volno. Doporučil jim to krajský Krizový štáb.

V Ústeckém kraji je v současnosti na covid-19 pozitivních 112 dětí, dalších asi 740 je v karanténě. Jde o děti ze všech typů škol – tedy školek, základních i středních, kam jich chodí celkem 132 tisíc. Po jednání krizového štábu to řekl mluvčí Ústeckého kraje Martin Volf.

Zavřená jsou čtyři školská zařízení, včetně jedné dětské skupiny. Další jednotlivé třídy jsou pak v karanténě.

Krizový štáb Ústeckého kraje doporučil ředitelům všech škol bez ohledu na zřizovatele zvážit vyhlášení ředitelského volna na pondělí a úterý; od středy 27. října už mají děti podzimní prázdniny. Teď je tedy na řediteli každé školy, jak se rozhodne.

Některé školy vyhlásily delší podzimní prázdniny s předstihem

Někteří ředitelé vyhlásili delší volno už dřív. Třeba na několika základních školách v Lounech tak chtějí především zastavit šířící se respirační onemocnění. V předstihu vyhlásily volno také některé školy v Ústí nad Labem – ty to ale zdůvodnily buď úsporou energií, nebo školením zaměstnanců.

Na teplickém gymnáziu pak vyhlásil ředitel volno jako bonus pro své učitele.

Ministři školství a zdravotnictví se shodli na pravidelném testování dětí ve školách, a to 1. a 8. listopadu. Zatím ale pouze na školách v okresech, které budou vykazovat vysoký výskyt onemocnění – tedy více než 300 případů na 100 tisíc obyvatel.

Děti budou moci vyučování absolvovat bez respirátorů, neočkovaní učitelé naopak budou muset vyučovat pouze v respirátorech.

Spustit audio

Související