Křížem krajem: Prvomájový výstup na Kozí vrch, nejstarší turistický pochod v Ústí nad Labem

29. duben 2015

Kozí vrch ční 379 metrů nad mořem přímo nad řekou Labe u obce Povrly. Směrem k řece je skalnatý a z jeho vrcholu je úžasný rozhled. Navíc na měj každoročně turisté z KČT Ústí nad Labem pořádají prvomájové pochody.

„Z Kozího vrchu je krásný výhled na Neštěmice a Ústí nad Labem a je to místo, kde člověk prožívá pěkné pocity,“ popisuje ústecká turistka Libuše Puchernová.

Loni se prvomájového výstupu na Kozí vrch zúčastnilo přes 300 turistů. Zkuste si tipnout, kolik ročníků má tento nejstarší pochod v Ústí nad Labem už za sebou! Nebudeme vás napínat – 67. Letos se tedy půjde už po 68!

Pokud chcete vyrazit na trasu s průvodcem, tak start je 8:15 na konečné zastávcetrolejbusů v Doběticích. Cesta vede přes Žežice a zříceninu hradu Blansko až pod Kozí vrch. Je to necelých 15 kilometrů. Spousta lidí chodí po vlastní ose – ať už z Neštědic, nebo z Povrlů – odtud je to výrazně kratší a tak se nemusíte bát vzít sebou i děti.

Na louce pod Kozím vrchem čeká na účastníky také program – mezi 11 a 15 hodinou bude hořet oheň, na kterém si můžete opéct buřta, bude tam také občerstvení a ve 12:00 a 14:00 vystoupí Sváťovo dividlo.

Pokud se vám výšlap na Kozí vrch bude líbit, můžete se zúčastnit i některého z dalších výletů ústeckých turistů, které se konají každou sobotu. Jste všichni srdečně zváni!

Spustit audio