Křížaly ze švestek prospívají zubům – fungují proti kazům, zánětům dásní i plaku

Švestky a povidla (ilustrační foto)

Jestli máte rádi křížaly ze sušených švestek, tak je pořádně žvýkejte – prospějete tím svým zubům.

Švestky byly dřív spíše využívány jako projímadlo, ale obsahují i látku, která zabraňuje tmu, aby se v ústech množily bakterie, které způsobující záněty dásní a zubní kaz.

Například v Mexiku využívají švestky při konzervaci masa – to dokládá jejich antibakteriální vlastnosti.

Sušené švestky dokážou zlikvidovat bakterie, které způsobují zánět sliznice dásní, i těch, které zase mají na svědomí zubní kaz.

Plak ze zubů obvykle likvidujete kartáčkem ze zubní pastou nebo ústní vodou. Se švestkami můžete přímo zabránit tomu, aby se bakterie spojily a přilnuly k zubu.

Spustit audio

Související