Křížaly ze švestek prospívají zubům – fungují proti kazům, zánětům dásní i plaku
Jestli máte rádi křížaly ze sušených švestek, tak je pořádně žvýkejte – prospějete tím svým zubům.
Švestky byly dřív spíše využívány jako projímadlo, ale obsahují i látku, která zabraňuje tmu, aby se v ústech množily bakterie, které způsobující záněty dásní a zubní kaz.
Například v Mexiku využívají švestky při konzervaci masa – to dokládá jejich antibakteriální vlastnosti.
Sušené švestky dokážou zlikvidovat bakterie, které způsobují zánět sliznice dásní, i těch, které zase mají na svědomí zubní kaz.
Plak ze zubů obvykle likvidujete kartáčkem ze zubní pastou nebo ústní vodou. Se švestkami můžete přímo zabránit tomu, aby se bakterie spojily a přilnuly k zubu.
Související
-
Švestkový koláč s kokosem
Kokos máme spojený s vánočním cukrovím, ale na letním moučníku taky chutná!
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka