Křížaly ze švestek prospívají zubům – fungují proti kazům, zánětům dásní i plaku
Jestli máte rádi křížaly ze sušených švestek, tak je pořádně žvýkejte – prospějete tím svým zubům.
Švestky byly dřív spíše využívány jako projímadlo, ale obsahují i látku, která zabraňuje tmu, aby se v ústech množily bakterie, které způsobující záněty dásní a zubní kaz.
Například v Mexiku využívají švestky při konzervaci masa – to dokládá jejich antibakteriální vlastnosti.
Sušené švestky dokážou zlikvidovat bakterie, které způsobují zánět sliznice dásní, i těch, které zase mají na svědomí zubní kaz.
Plak ze zubů obvykle likvidujete kartáčkem ze zubní pastou nebo ústní vodou. Se švestkami můžete přímo zabránit tomu, aby se bakterie spojily a přilnuly k zubu.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.