Krásy přírody jsou mojí drogou, říká uznávaný fotograf Jiří Bartoš

30. březen 2016

Jiří Bartoš, který před několika dny oslavil osmdesáté narozeniny, vstane klidně ve tři hodiny ráno, jen aby mohl vyfotit Jizerské hory v mlze. „V sedm ráno už je pozdě,“ říká s úsměvem fotograf z Hejnic.

Poprvé vzal Jiří Bartoš fotoaparát do ruky na gymnáziu. Tehdy oprášil starý přístroj po svém otci, jednalo se prý o lásku na první pohled. Pokroku techniky se fotograf nebrání, digitální době ale nepodlehl. „Stále fotím na film, protože si myslím, že to k té fotografii více patří,“ vysvětluje Jiří Bartoš.

Jméno Jiří Bartoš je nejčastěji spojováno s tématem Jizerských hor. Právě ty jsou v hledáčku fotografa nejčastěji. Obecně nejraději fotí přírodu, a to i v zahraničí. Rád se také k některým fotografiím, a tím i místům, vrací.

„Zapomínám na to, kolik mi je let a pořád je to krásný. Protože se vracím k tomu, co jsem dělal s láskou, co mě nenechalo chladným, bez čeho jsem se nemohl vrátit domů,“ říká s naléhavostí v hlase Jiří Bartoš.

Jedna z fotografií Jiřího Bartoše, kterou můžete také na výstavě vidět

Fotografie Jiřího Bartoše jsou momentálně k vidění třeba v libereckém Severočeském muzeu. Výběr svých prací s přírodními motivy nazval fotograf z Hejnic poeticky – Krajina znějícího ticha.

„Když stojím nad aparátem a čekám, až se mlha zvedne, nebo až se vrátí zpátky, tak mám čas rozjímat nad tím, proč tam vlastně stojím,“ vypráví Jiří Bartoš.

Výstavu mohou zájemci navštívit až do 12. června 2016.

autor: Michaela Vlková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.