Krásná Lípa nechala u vlakového nádraží postavit pomníček hrdinné učitelce mateřské školy

24. září 2020 08:44

V Krásné Lípě na Děčínsku vzniklo u hlavního nádraží pietní místo připomínající učitelku místní mateřské školy, která před víc než 60 lety zachránila své svěřence před přejetím nákladním autem. Sama ale při nehodě zemřela.

Vedle malého pomníčku je na nedaleké tabuli napsáno, co se vlastně v září roku 1958 ve městě stalo.

„Pamatuji si to dobře – do toho stromu, jak je nahnutý, narazilo to nákladní auto,“ vypráví pamětník Miroslav Švestka a pokračuje: „No a Jaruška zrovna šla tudy s dětmi, a když to viděla, začala je odhazovat stranou a sama tam pak zůstala.“

Pan Švestka znal tehdy 22letou Jaroslavu Březinovou, učitelku v krásnolipské mateřské školce osobně – chodili spolu do školy.

V Krásné Lípě připomíná hrdinský čin učitelky mateřské školy nový pomníček

Toho pátečního dopoledne v září roku 1958 šla slečna Březinová s dětmi ze školky na procházku kolem hlavního nádraží, v tu chvíli vyjelo od nádraží nákladní auto.

„Řidič byl někde pryč a bylo potřeba s tím autem popojet. Tak do toho vlezl závozník, který neměl řidičák, jen to měl nějak okoukaný. To auto dal do pohybu a už ho neuměl zastavit,“ vypráví Václav Hieke, kterému bylo v době nehody 7 let.

„To auto pak nacouvalo tam, jak je ten křivý strom. Zrovna tamtudy šly ty děti, které ta paní učitelka odhodila a sama už nestačila utéct,“ vypravuje dál.

Jen díky duchapřítomnosti Jaroslavy Březinové se tenkrát žádnému z dětí nic vážného nestalo, ona sama ještě ten den zemřela v rumburské nemocnici.

Popis celé tragické události v krásnolipské kronice

„Ve staré skříni jsme našli uznání, které tehdy dostala in memoriam za svůj hrdinský čin od ministra školství,“ ukázala na malé vzpomínkové akci při příležitosti odhalení pomníčku u vlakového nádraží neteř slečny Březinové Mirka Macková.

Svoji tetu nikdy nepoznala, narodila se 7 let po její smrti. „Jsem ráda, že se touto formou na tuhle událost vzpomíná. Byla pro naši rodinu skutečně hodně tragická,“ konstatuje Macková.

Závozník národního podniku Elite, který auto sice nastartoval, ale neuměl ho řídit, byl za nehodu lidovým soudem odsouzený na 4 roky do vězení.

Pomníček mladé učitelce nechalo na místě nehody zhotovit město Krásná Lípa.

Spustit audio

Související