Královka slaví 115 let. Je to šlechtična mezi jizerskohorskými rozhlednami, říká o ní znalec našeho kraje Marek Řeháček

15. září 2022

V sobotu 17. září pořádá Český rozhlas Liberec druhý ročník pochodu na Královku. Tentokrát bude výchozím bodem Bedřichov, kam vás zdarma dovezou v devět hodin autobusy z Liberce a Jablonce. A pak už vás čeká jedna ze tří tras od 1,7 do 7,7 kilometru na kamennou rozhlednu Královka, kam se už předem vydal cestovatel Marek Řeháček a redaktor Jaroslav Hoření.

„Míla Nevrlý, autor slavné Knihy o Jizerských horách, ji v době vydání té knihy v sedmdesátých letech, ji považoval za rozhlednu úplně nejznámější mezi turisty. Ta doba úplně těm rozhlednám nepřála, ale Královka byla velkou výjimkou. Dokonce v osmdesátých letech prošla velkou rekonstrukcí. Celý ten areál totiž patřil Nakladatelství Práce, které tehdy na to mělo dostatek prostředků, a o tu rozhlednu se na tu dobu poměrně dobře staralo,“ přiblížil znalec našeho kraje Marek Řeháček, který o Jizerských horách a jejich rozhlednách napsal několik knih.

Čtěte také

Královka s přilehlým hotelem tak rozhodně nevypadá na svých 115 let. Poslední rekonstrukce věže totiž  proběhla v novém tisíciletí. „Dneska v rámci celé přestavby areálu Královky opět tvoří takovou šlechtičnu, nejenom v tom areálu, ale i mezi těmi ostatními jizerskohorskými rozhlednami. Jakkoliv ten stav současných vyhlídkových věží v Jizerských horách je samozřejmě diametrálně odlišný od toho, co jsme si mohli pamatovat z osmdesátých let. Ropzhledny jsou skoro všechny dneska vyšperkovány, ale Královka patří k těm nejvyšperkovanějším,“ doplnil Marek Řeháček.

Doplnil ještě, že stavba v roce 1907 vznikla v rekordním čase, kdo byl jejím stavitelem, kdo architektem i co je na vrcholu žulové věže. Detaily si poslechněte v přiložené reportáži, a co všechno  je z rozhledny vidět, to se můžete přesvědčit na vlastní oči v sobotu 17. září na Pochodu na Královku.

Spustit audio

Související