Králíky, či slepice? Na výstavu, na mazlení nebo na pekáč?

31. říjen 2015

To je, oč tu běží, řečeno slovy klasika. Každý chovatel drůbeže nebo králíků musí znát na tyto otázky jasnou dopověď a podle toho by měl volit plemeno. Někteří chovatelé to zvládnou všechno najednou - výstavní šampion nejdřív slouží i na mazlení a nakonec skončí na pekáči.

Ovšem, chcete-li být opravdu odborníky ve svém oboru, máte se čemu učit. K základnímu přehledu dobře poslouží chovatelské výstavy a taky popovídání se zkušenějším chovatelem.

„Chovatel, který nemá tolik prostoru, může volit malá plemena – ne přímo zakrslá,“ říká dlouholetý chovatel Stanislav Brückner. „Je to například králík stříbřitý, holandský nebo činčila malá, ti dorůstají zhruba do dvou kilogramů, potřebují zhruba poloviční prostor oproti králíkům o váze 4-5 kilogramů. Také spotřeba krmiva je menší a přitom maso je dobré, šťavnatější, dokonce lepší, než u velkých plemen, kde to maso má dlouhá vlákna a je sušší.“

I u drůbeže lze volit menší plemena, která ale mají dobrou snůšku. Takové vlašky nebo leghornky umějí dát za rok i přes 200 vajec. „Můžete zkusit i chov křepelek, existují plemena spíše masná a naopak nosná. Produkce vajíček je až obdivuhodná – při dobré péči se křepelka může odměnit i víc než třemi stovkami vajíček ročně,“ chválí tuhle nejmenší drůbež Stanislav Brückner.

Křepelčí vajíčka se stala hitem zdravé kuchyně, jsou sice menší, než vejce slepičí, ale obsah vitamínů mají oproti nim skoro trojnásobný a obsah minerálů je až pětinásobný.

Spustit audio