Krajský soud se začne zabývat sporem okolo lyžařského vleku v obci Horní Halže v Krušných horách

9. červen 2021 12:19

Krajský soud v Ústí nad Labem začne řešit spor mezi zemědělcem a TJ Lokomotiva Žatec. Jde v něm v podstatě o odstranění lyžařského vleku v obci Horní Halže u Měděnce v Krušných horách. Vlek žateckého klubu totiž stojí na soukromém pozemku.

Majitelé pozemků se už několik let nemůžou dohodnout. Část sjezdovky s lyžařským vlekem patří TJ Lokomotiva Žatec, část vede po louce zemědělce, který ho koupil v 90. letech od pozemkového úřadu a o sjezdovce věděl.

Oddíl chce vlek provozovat, zemědělec v tom brání. Prvoinstanční soud právo držby tělovýchovné jednotě potvrdil, nevyřešil ale podmínky provozu.

Prodej sporného pozemku by situaci vyřešil, ale částku, kterou chtěl zemědělec, TJ Lokomotiva neměla. Požádala proto město Žatec, které nakonec pomoc neodsouhlasilo.

Podle zápisu ze zastupitelstva z března 2017 jde o něco přes 11 tisíc metrů čtverečních. Tehdejší znalecký odhad zněl 23 tisíc korun, obvyklá cena byla 130 tisíc, majitel ale chtěl skoro 3 miliony korun. K dohodě ani prodeji tedy nedošlo.

Zemědělec teď TJ Lokomotivu vyzval, aby vlek z jeho pozemku, na kterém se nachází horní části sjezdovky, odstranila. To ale sportovní oddíl odmítl, protože se obává, že by tím sjezdovka skončila. Věc tedy projedná soud.

Spustit audio

Související