Krajský soud řeší tři návrhy na zneplatnění voleb v Ústí nad Labem

31. říjen 2018 14:34

Ústecký krajský soud dnes řeší tři návrhy na zneplatnění voleb v Ústí nad Labem. Stížnost poslali zástupci ze společné kandidátky TOP09, KDU-ČSL a STAN. Požadují zrušení výsledků ve dvou ze čtyř obvodů i do městského zastupitelstva.

Návrhy na zrušení výsledků pro městské zastupitelstvo a centrální obvod přednesl Zbyněk Novák a pro obvod Neštěmice Venuše Studničková. Šlo jim o podle nich podezřele vysoké výsledky hnutí Ústecké fórum občanů ve 2 z 97 okrsků.

Jeden z okrsků je v Předlicích, kde podle Zbyňka Nováka kandidát UFO Tibor Gaži nepřípustně ovlivňoval místní – vycházel přitom i z informací zveřejněných už před volbami, hlavně na Facebooku, podle kterých má být Gaži součástí skupiny takzvaných Moraváků, kteří jsou v Předlicích známí jako obchodníci s chudobou.

Oba navrhovatelé také argumentovali články po volbách o údajném uplácení voličů.

Podle UFO není nárůst voličů vzhledem k působení hnutí ve vedení města nic zvláštního

Za napadené hnutí UFO mluvil právník Tomáš Kapoun, který řekl, že je návrh založen na porovnání výsledků voleb 2014 a 2018. To považuje za zkreslené, protože hnutí UFO vzniklo v 2014 a v posledních 3 letech vede město – během té doby získalo další příznivce.

Prohlásil také, že Ústecké fórum občanů doufalo v lepší výsledek v Předlicích i kvůli tomu, že na kandidátce měli jednoho z místních Romů, Tibora Gažiho.

Prakticky stejně mluvil šéf právního odboru magistrátu Miloš Studenovský, který zastupoval úřad. Doplnil také, že zjistil, že pan Gaži žádnou nemovitost nevlastní.

Stěžovatelé navrhli vyslechnout redaktora MF DNES Artura Janouška – z jeho článků vyčetli, že mluvil s lidmi, kteří uplácení potvrzovali.

Tříčlenný senát musel zvážit, do jaké míry by 2 okrsky ovlivnily výsledky voleb – podle ČSÚ vůbec, ke změně získaných mandátů do městského zastupitelstva by nedošlo. Stejně tak by se nezměnilo složení zvolených zastupitelů na centrálním obvodu.

V Neštěmicích by volby dopadly jinak

Naopak v Neštěmicích by UFO o jeden ze dvou mandátů přišlo a hnutí Vaše Ústí by mělo místo pěti zastupitelů šest. V případě Neštěmic soud vyslechl novináře Janouška, který prohlásil, že popsal, co mu řekli svědci, ale sám svědkem nějakého uplácení nebyl.

Možnou manipulaci s volbami prověřuje i policie – zatím ale bez nějakého závěru.

Rozhodnutí soud vyhlásí příští úterý, protože v těchto případech musí zároveň při vyhlášení už být hotové podrobné zdůvodnění, které se ještě v den vyhlášení musí zveřejnit i na úřední desce.

autor: hau
Spustit audio

Související