Krajský krizový štáb vybral školy, které se mají v Ústeckém kraji starat o děti zdravotníků

13. říjen 2020 15:23

Od 14. října začnou v Česku platit další vládní nařízení proti šíření koronaviru. Součástí opatření je i uzavření základních škol včetně jejich prvního stupně. Pokud by ale zdravotníci museli zůstat se svými potomky doma, přišly by nemocnice o zaměstnance. V Ústeckém kraji jim proto bude k dispozici 20 škol, které se o jejich děti postarají.

„Dnes jsme intenzivně pracovali na tom, abychom zajistili školy, které budou v chodu pro pracovníky integrovaného záchranného systému, pokud budou mít jejich rodiče zájem tam ty děti dát, aby mohli chodit do pace,“ zmínil po jednání mimořádného krizového štábu hejtman Oldřich Bubeníček z KSČM.

Po celém kraji jde o celkem dvacítku škol. K dispozici mají být na území každé obce s rozšířenou působností.

„Vykomunikovali jsme s jednotlivými městy a obcemi možnost otevření těchto zařízení. Většinou to vychází na jednu školu na obec s rozšířenou působností, na které bude zajištěna možnost hlídání těch dětí,“ doplnil náměstek hejtmana Martin Klika, zvolený za ČSSD.

Například v Ústí nad Labem bude zdravotníkům sloužit základní škola Vinařská. V Litoměřicích základní škola U stadionu a v Chomutově základní škola ve Školní a také v Krátké ulici. Kompletní seznam najdou lidé na webu ústeckého kraje.

Kolik zdravotníků nakonec nabídku na zajištění dětí využije, zatím není podle náměstka Kliky jasné.

„My čekáme spíš na to, jak vysoké bude ošetřovné – to má vliv na to, zda ti lidé zůstanou doma, nebo v práci. Teď je ale nutnost zajistit jim to hlídání,“ vysvětlil Klika.

Krizový štáb se připravuje i na možnost využití studentů medicíny

Vedle základních škol budou pro děti zdravotníků vyčleněné i mateřské školy v Podbořanech na Lounsku, Rumburku na Děčínsku a v Kadani na Chomutovsku. Vyplývá to ze seznamu schváleném krajským krizovým štábem. Ten také projednal možnost výpomoci mediků jednotlivým nemocnicím. Pracovní povinnost zatím hejtman nařizovat nebude.

Kraj chce nejdřív rozšířit počet nemocnic, do kterých je bude možné povolat. Dosud je na seznamu pouze ústecká a litoměřická nemocnice.

„Prošlo to jednáním vlády i ústředním krizovým štábem. Dnes jsme to projednali na otevřeném štábu, takže budeme žádat o rozšíření tohoto seznamu o další nemocnice, jako je třeba nemocnice v Žatci, Roudnici a dalších městech. Potřebujeme, aby to ty nemocnice měly k dispozici a případně mohly ty studenty zaměstanat,“ shrnul náměstek hejtmana Martin Klika.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související