Krajské zdravotní chybí peníze na velké investice. Doufá, že uspěje s žádostí o dotace z programu REACT

21. květen 2021 14:16

Krajská zdravotní řeší financování velkých investic. Celkové náklady na čtyři velké stavby v nemocnicích v Ústí nad Labem, Chomutově a v Děčíně přesáhnou 4 miliardy korun. Společnost spravuje šest velkých nemocnic v regionu a čeká, jestli uspěje v programu REACT-EU. Právě z něj chce získat zbytek potřebných peněz.

Krajská zdravotní staví už teď v ústecké Masarykově nemocnici kardiocentrum. Chce dostavět i komplexní onkologické centrum. Vedle toho chce postavit nové urgentní příjmy v chomutovské a děčínské nemocnici.

Náklady komentoval člen představenstva Krajské zdravotní Josef Šedlbauer: „Dohromady jsme na nějakých 4,3 miliardách korun. Tyhle peníze jsou z větší části kryté dotacemi z Ústeckého kraje, ale zhruba miliarda schází – to jsou peníze, které musíme získat v nějakých jiných dotačních programech, konkrétně v programu REACT, kde už jsou příslušné žádosti podané.“

Potřebné peníze by měla Krajská zdravbotní získat z programu REACT-EU

V programu REACT-EU je v první fázi k dispozici necelých 8 miliard korun. Program je terčem kritiky, kvůli systému, který údajně preferuje čas podání žádosti. To ministerstvo pro místní rozvoj odmítlo. Pokud ale Krajská zdravotní s žádostmi o dotace neuspěje, chce se proti rozhodnutí bránit.

„Pokud by tam došlo k tomu, že naše žádosti nebudou akceptovány, tak se proti tomu budeme odvolávat. Budeme třeba poukazovat i na nesoulad časů, které jsou mezi odesláním žádostí o dotaci a jejich přijetím, protože tam si myslíme, že to skutečně není zcela v pořádku,“ uvedl předseda představenstva a bývalý ministr zdravotnictví za hnutí ANO Adam Vojtěch.

Podle Adama Vojtěcha se například neshodují časy žádostí, kdy podle něj poslala nemocnice v Rumburku na Děčínsku žádost později než Krajská zdravotní, přitom v programu REACT je ale uvedená před ní.

Právě Lužickou nemocnici má Krajská zdravotní 1. července převzít. Spadat bude přímo pod ústeckou Masarykovu nemocnici. Cílem je například finanční i personální stabilizace nemocnice. Přesunout se tam má i některá operativa z Ústí nad Labem, která byla zpožděná epidemií koronaviru.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související