Krajská zdravotní dá na stipendia mladé doktory a zdravotní sestry více než 10 milionů korun

9. srpen 2022 11:46

Společnost Krajská zdravotní dá v příštím akademickém roce více než 10 milionů korun na stipendia pro budoucí zdravotní sestry a lékaře. Kraj si chce pomocí stipendií zajistit nový personál, kterého je nedostatek.

Dvě ze sedmi krajských nemocnic posílí od září i mladí doktoři Pavel a Aneta. „Já jsem nikdy neměla během toho studia vizi zůstávat někde jindy, studovala jsme v Hradci Králové a vždycky jsem si říkala, že se vrátím. Když jsem zjistila, že tady ta možnost je, tak jsem si říkala, proč toho nevyužít,“ vysvětluje mladá lékařka Aneta Černíková z Teplic.

Právě v teplické nemocnici bude od začátku září pracovat na interním oddělení. Stipendium od Krajské zdravotní brala jako rezervu.

Do teplické nemocnice s ní i kvůli stipendiu nastupují i další 3 mladí doktoři. Podobné je to i u Pavla Říhy, který pochází z Královehradecka a v září nastoupí na internu ústecké nemocnice.

„Hodně mediků chodí pomáhat do nemocnice jako sanitář, ale tím, že jsem to začal pobírat až v šestém ročníku, kdy toho učení je opravdu hodně, tak tam jsem už nemusel myslet na žádné brigády, mohl jsem se věnovat omu studiu na plno. V tomhle to rozhodně člověku pomůže, že nemusí myslet na to, aby měl v kapse něco, a může se věnovat škole,“ říká Pavel Říha.

Stipendia mají Krajské zdravotní pomoci nalákat budoucí lékaře a také zdravotní sestry. Pro nové zájemce v nadcházejícím akademickém roce bude určeno 5 milionů korun. Celková částka určená na podporu studentů bude ale v příštím akademickém roce vyšší. Podle Jany Mrákotové z Krajské zdravotní to bude zhruba 10,7 milionů korun. Celková výše bude záviset na zájmu studentů. Studenti můžou podle oboru získat na jeden rok až 200.000 korun.

 

Spustit audio