Koupaliště v Žatci trhalo návštěvnické rekordy. Někteří chtějí další bazén

1. srpen 2013

Rekordních sedm tisíc návštěvníků přišlo během dvou měsíců na koupaliště v Žatci. Radnice ho loni otevřela potom, co za jeho modernizaci zaplatila 130 milionů korun. Letos nechalo město postavit v areálu i sportoviště. Někteří návštěvníci ale mají pocit, že by bylo mnohem lepší vybudovat další bazén.

Voda v bazénu na žateckém koupališti doslova láká ke koupání. Je sice pod mrakem, ale teploměr ukazuje 25° C. Dopoledne ale žatecké koupaliště zeje prázdnotou, po vysokých teplotách minulých dnů se zřejmě lidem zdá, že je dneska zima.

Na druhé straně bazénu se přesto sluní čtveřice žen:

„Líbí se mi tu, vypadá to tady dobře, jen mi to přijde malé na Žatec. Bazény, původně tady byly čtyři, teď je to předělané jako do jednoho, takže bych asi přidělala nějaký větší bazén,“ míní první žena.

„Čekali jsme na to asi pět let, na to koupaliště, jsem spokojená,“ říká druhá.

„Mě se tady líbí, já jsem spokojená. Možná ty bazény by mohly být o něco větší, když je tady narváno, tak cítím, že by mohly být větší,“ uzavírá třetí žena..

Opravené a zmodernizované koupaliště otevřela radnice v Žatci poprvé loni. Sama z vlastních zdrojů zaplatila za nový různě členěný bazén, zařízení a moderní zázemí zhruba 130 milionů korun.

Rozsáhlý areál koupaliště letos obohatila sportoviště, kterým radnice dala přednost před bazény. Popisuje nezávislý místostarosta Žatce Jan Novotný:

koupaliště, plavání, bazén (ilustrační foto)

„Celý areál se rozrostl o sportoviště, kde mohou návštěvníci vyzkoušet osvětlenou in-line dráhu, mohou vyzkoušet dva víceúčelové kurty na volejbal, tenis, nohejbal. Přibyla část věnovaná minigolfu.“

Rozšiřovat se nebude

O rozšíření vodní plochy tedy radnice neuvažuje. Návštěvníkům ale vyšla vstříc posunutím otevírací doby až do 21 hodin. Podle vedení radnice teď už zbývá jen dokončit cyklostezku, která povede přímo k branám koupaliště.

Některým lidem se ale příliš mnoho sportovišť v areálu koupaliště nelíbí a vzpomínají na to, jak to bylo před tím, než radnice za desítky milionů koupaliště zmodernizovala:

„Je to malé, to co tam původně bylo, bylo lepší, ty bazény. Ten prostor je nevyužitý, to je prostor tak možná pro padesát lidí, to i raději zajedu někam jinam, kde to koupaliště má větší kapacitu,“ říká žena.

„Abych řekla pravdu, dříve bylo koupaliště větší, lepší. On ten prostor je stejný, teď to ale vypadá opticky menší, protože okolo je to samé hřiště, hřiště a málo vody,“ přidává se další návštěvnice.

Podle starostky Žatce za Volbu pro město Zdeňky Hamousové jsou ale vodní plochy dostačující:

„My jsme doopravdy konzultovali tu vodní plochu, aby byla dimenzovaná podle potřeb města a předpokládaného počtu návštěvníků a také s ohledem na budoucí ekonomiku provozu.“

To, že za první dva měsíce letošního roku koupaliště navštíví zhruba sedm tisíc návštěvníků, si ale žatecká radnice nepředstavovala ani v těch nejrůžovějších snech.

Pro ekonomiku provozu je to jistě dobrá zpráva, pro stovky lidí mačkajících se v horkých dnech v jednom bazénu, už méně.

koupaliště, plavání, bazén (ilustrační foto)
autor: jbe
Spustit audio