Kosti z předchozích staletí slouží medicíně. Vědci v nich hledali chudokrevnost

30. březen 2024

Na ostatcích obyvatel Québecu ze 17. a 18. století vědci studovali, jak moc tamní obyvatelé trpěli chudokrevností neboli anémií. Porovnávali to s kostrami dnešních lidí. Výzkum by mohl mít užitek i pro současnou medicínu.

S pomocí moderních zobrazovacích metod kanadští vědci měřili u obyvatel jednoho hřbitova proporce hrudních kostí, v nichž se nachází kostní dřeň, zdroj červených krvinek.

Čtěte také

„Projevy nemoci se dají vyčíst právě z hrudní kosti,“ vysvětluje antropolog Lukáš Friedl.

Práce vyšla v odborném časopise Journal of Archeological Science.

Nemocní se cítí slabí, působí bledě a mají kratší dech. To, že se jedná o nemoc související s krví, ví medicína teprve od roku 1800.

„Zprvu se nemoc projevuje únavou, letargií, později jsou příznaky výraznější a jsou vidět na kostře,“ popisuje antropoložka Anna Pankowská.

Opomíjená anémie

„Nemyslím, že by anémii lidé vůbec zaznamenali. Mnohdy nevědí, že ji mají,“ říká Pankowská. Podle ní může být ve světě proto víc anemických pacientů než oficiální dvě miliardy.

Čtěte také

Zvolený způsob výzkumu kostní dřeně by mohl posloužit i moderní medicíně. „Když budete mít k dispozici CT snímky, dá se s nimi dobře pracovat,“ dodává Friedl.

Anémie existuje více druhů, touto cestou se dá podle vědců odhalit spíš ta, která souvisí s nedostatkem vitamínu B12 a kyseliny listové.

Tato nemoc bývá spojovaná s chudobou. Vědci proto řeší, zda mohla být v předchozích staletích rozšířenější víc než dnes. Výhodou je, že hrudní kosti z minulosti bývají poměrně dobře zachované.

Řídnutí kostí

Slabým místem metody je obtížnost jejího využití u starších lidí. U nich je totiž těžké odlišit anémii od osteoporózy, nemoci spojené s řídnutím kostí. „U starších lidí už může být osteoporóza znát,“ připomíná Pankowská.

Čtěte také

Také kosti současných generací, pokud zůstanou v klasickém hrobě, můžou posloužit jako pomůcka pro budoucí archeology, antropology a lékaře.

„Dožíváme se vysokého věku s chronickými nemocemi, takže se toho na nás najde hodně,“ dodává antropoložka.

Jak rozšířená byla v 17. a 18. století chudokrevnost? Proč před 70 lety v některých papuánských vesnicích chyběly ženy? Co před 5000 lety přispělo k rostoucí oblibě lukostřelby u jezera Titicaca? Poslechněte si celou Laboratoř. Debatují antropologové Anna Pankowská a Lukáš Friedl, spoluúčinkuje herec a kouzelník Roman Štabrňák.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.