Kostel v Modlanech přebrala od církve obec. Chce ho začít využívat k různým kulturním akcím

12. květen 2021 10:13

I po opravě využívat kostel jako koncertní sál. Takový je plán Modlan u Teplic, kde církevní stavbu převzali do obecního majetku. Podobně jako sousední faru, kam obec po opravě nastěhuje obecní úřad a knihovnu. Centrum Modlan se tak postupně promění.

Kromě dětí z modlanské školky, která má svoji budovu hned vedle fary a kostela, v kostele často vystupují i profesionální hudebníci.

Paní Lenka, která je místní, se na koncert do kostela, který teď obec převzala do majetku, občas vydá. „Je to možná dobře, že se o ten kostel obec postará. Chtělo by to ještě pár úprav,“ konstatuje.

Souhlasí s tím i další obyvatelka Modlan, Soňa Kondrlová: „Když to dají do pořádku, tak to bude dobrý. Uvnitř je to hezký, ale zvenku padají tašky.“

„Chtěli bychom udělat fasádu, to je akce číslo jedna,“ vysvětluje plány vedení obce nezávislý místostarosta Petr Hubený.

Kolem kostela má vzniknout srdce obce

Letošní první akce má v kostele být 28. května, v rámci Noci kostelů. „Měl by se symbolicky předávat klíč od kostela,“ prozrazuje modlanský místostarosta. To aby lidé věděli, že už patří obci. Stejně jako sousední fara, kde firma právě začíná s kompletní přestavbou nebo kostelní zahrady.

Oprava čeká i opěrnou zeď u zahrady za kostelem

„Ty jsme koupili, ty už jsou v našem majetku. Máme udělaný projekt na přední část té zahrady, kde by měla být taková odpočinková zahrada – s výsadbou, lavička, a tak podobně. Chceme pomaličku ten střed obce s tím kostelem budovat tak, aby to byla jakási dominanta,“ shrnuje nezávislý starosta Lukáš Bartoň.

To platí i pro budovu bývalého kina za kostelem, v současnosti rozlehlý prázdný objekt, kde má být v budoucnu multifunkční sál pro kulturu a sport, restaurace, případně i dětské centrum.

„Tam už máme příslib dotace od státu. Pokud to všechno vyjde, tak bychom už příští rok mohli začít s opravou. Začínáme s farou – to bude nový obecní úřad s knihovnou. Hned vedle je kostel, tam teď řešíme s památkáři opěrnou stěnu, protože celý ten objekt je památkově chráněn,“ dodává Bartoň.

Podle starosty by obec před starou zdí chtěla postavit novou stěnu se stabilními základy. Na to ale potřebuje svolení památkářů.

Spustit audio

Související