Kostel sv. Floriána v Krásném Březně se pyšní zcela unikátním alabastrovým oltářem

18. listopad 2019

Kostel sv. Floriana v Krásném Březně v duchu saské renesance se pyšní původním alabastrovým oltářem s unikátním motivem stromu Jesse, tedy rodokmenem Ježíše.

Kostel sv. Floriána pochází z přelomu 16. a 17. století a je součástí zámeckého komplexu. Kostel vznikl jako soukromá luteránská kaple Panny Marie pro zámeckou rodinu a čeleď. K zasvěcení sv. Floriánovi došlo až v roce 1897.

Kostel je unikátní památkou tzv. „saské renesance“ s žebrovou síťovou klenbu s trny, diamantovými portály, okenní kružbou a patrovými emporami. Ovšem největším unikátem je původní hlavní oltář s alabastrovými reliéfy. Hlavním motivem oltáře je opravdu nezvyklý rodokmen Ježíše Krista.

Najdete na něm celkem 26 scén z Ježíšova života, a to od jeho narození až po nanebevstoupení. Autorem oltáře je jeden z nejvýznamnějších renesančních sochařů v Sasku, Melchior Kuntze z Freibergu.

V 90. letech minulého století kostel sv. Floriána chátral. K poslední celkové rekonstrukci došlo v letech 2011 až 2014 a od roku 2008 je chráněn jako národní kulturní památka České republiky.

Spustit audio

Související