Kostel Čtrnácti svatých pomocníků v Kadani se po třech letech oprav otevře veřejnosti

28. červen 2021 08:55

Chrám Zvěstování Panny Marie a Čtrnácti svatých pomocníků v Kadani ve františkánském klášteře v Kadani přivítá návštěvníky poprvé po třech letech v sobotu 3. července.

„Musely se odkrýt malby, které se následně restaurovaly. Opravovaly se také lavice a dveře, rozebraly se a opravily varhany, všechny oltáře, přibyl sem kamerový systém a také osvětlení,“ popsal práce za poslední tři roky správce kláštěra Petr Liebscher.

Největším překvapením pro restaurátory bylo odkrytí historických nástěnných maleb.

Chrám Zvěstování Panny Marie a Čtrnácti svatých pomocníků v Kadani ve františkánském klášteře v Kadani přivítá návštěvníky poprvé po třech letech

„Většinou jde o vrstvu z roku 1614 – ta je tady přítomna po celém kostele. To, co jsme nečekali, byly například výjevy, které jsou na stropě, nebo to, že ty malby budou až na ty sloupy – to byl objev nad plán,“ dodává Liebscher.

Při obnově chrámu se našly i náhrobky umístěné pod podlahou. Po jejich zrestaurování je správa kláštera nechala uložit do míst jejich nálezu. I tak si je ale mohou návštěvníci prohlédnout.

„Z náhrobků, které jsou tady na té lodi a na té jižní lodi, jsme nechali udělat odlitky – ty jsou dnes vystavené v patře, v klášteře,“ říká správce kláštera Petr Liebscher.

Interiér chrámu i přes jeho zpřístupnění ještě není zcela dokončen. Týká se to například nejstaršího oltáře, který stál původně v kapli, kolem které následně Františkáni klášter postavili.

„Oltář Čtrnácti svatých pomocníků, to je vlastně duchovně to nejdůležitější místo v celém klášteře. V tom zlaceném rámu byly sošky 14 svatých pomocníků, které byly v 80. letech bohužel v chomutovském depozitáři ukradeny. My jsme se rozhodli, že necháme udělat za pomoci fotografií repliky – na těch se teď pracuje, měly by se sem vrátit do konce roku,“ dodal Liebscher.

Klášter v Kadani patří městu, které získalo na obnovu kostela 53 milionů korun z Evropské unie.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související