Košili ven z kalhot etiketa zavrhuje. Jsou ale chvíle, kdy je tolerovatelná

30. červenec 2022

Než odejdete z domu s košilí vyndanou z kalhot, přemýšlejte, kam jdete a s kým se tam setkáte. Předejdete tak případným společenským nedorozuměním.

Volná košile je už mnoho let moderní. Striktní pravidla etikety ji ale zavrhují, protože nejde o svrchní oblečení. Měla by se nosit správně jenom pod sakem.

Gentleman si sundává až po půlnoci, kdy už jsou dámy pryč a on sedí u karetního stolu s panákem whisky, doutníkem a obnaženou košilí s vykasanými rukávy.

Jenže trendům 21. století neporučíme, takže jsme k plandavé košili většinou shovívaví.

Kdy je to ale úplně nepřijatelné? Na slavnostní večeři, při výběrovém řízení, u maturity, při styku s nadřízeným ve firmě nebo s klienty, dále na svatbě nebo při jakémkoliv formálním kontaktu s významnými osobami.

A v jakých případech to naopak tolerujeme? Třeba na lázeňské promenádě nebo přímořském středisku, kdy má muž elegantní bílé volné kalhoty, slamák a odpovídající obuv. A pokud je k němu vhodně sladěna i žena, na ty dva je pak opravdu krásný pohled, i když jsou třeba týden před rozvodem.

Když už vycházíme z domu za každou cenu s vystrčenou košilí, musíme si pohlídat hlavně dvě věci. Její délku a svou váhu. Dva ze tří mužů mají tu košili totiž příliš dlouhou. Košile se totiž často vyrábějí na výšku 185 centimetrů – průměrně vysoký muž by si ji proto měl nechat zkrátit. A mít vytaženou košili k velkému břichu? Raději ne…

autor: Milan Knotek
Spustit audio