Konečně domů – říkají si lidé evakuovaní kvůli požáru z Hřenska, Mezné a Mezní Louky

13. srpen 2022 10:31

Téměř po třech týdnech se začali lidé evakuovaní z obcí v Českém Švýcarsku do svých domovů. Opustit je museli kvůli rozsáhlému požáru v národním parku.

Jde o Hřensko a Meznou a Mezní Louku, které pod něj spadají.  Návrat začal po deváté hodině dopoledne. Do Mezné a Mezní Louky se lidé dostanou pouze s povolenkami, pro turisty zůstává oblast uzavřená. Do osad se navíc lidé dostanou jen přes Vysokou Lípu, silnice ze Hřenska do Mezné je zatím dál zavřená.

Přístup hlídá policie. Hlídka například stojí nedaleko zámečku u Vysoké Lípy u zákazu vjezdu, kde se místní policistům prokazují dokladem a povolenkou. Tu vydal starosta Hřenska Zdeněk Pánek. Hlídky budou na místě ve dne v noci nejméně do 31. srpna.

Obyvatelé osad a chalupáři spoléhají na pomoc dobrovolníků. „Volali nám i kamarádi, se kterými roky nejsme v kontaktu, že přijedou. Mám v plánu vzít velké hrnce a navařit a společnými silami se na to vrhneme,“ uvedli manželé Kozderovi.

Kdy se dobrovolníci budou moct do osad, kde oheň úplně zničil tři domy a další poškodil, dostat, zatím není jasné. Místní jsou však jedna komunita a jak řekli novinářům, budou si pomáhat i navzájem.

Hřensko je v sobotu přístupné i pro turisty, místní podnikatelé se na ně už začali připravovat v pátek. Soutěsky však plameny i intenzivní zásah poničily, tam se výletníci nedostanou.

V národním parku České Švýcarsko byl v noci z pátku na sobotu klid, drony objevily tři místa se zvýšenou teplotou v okolí Pravčické brány a Kozího hřbetu, uvedli ráno hasiči na svém twitteru.

V pátek hasiči požár po dvaceti dnech dohasili a poslední místo předali správě národního parku, na požářiště ale stále dohlížejí. Takzvanou technologickou pomoc koordinuje štáb Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje. Stále se mohou objevovat skrytá ohniska. Na místě tak zůstává 22 dobrovolných jednotek, tedy 72 hasičů s 35 kusy techniky.

V Mezní Louce zůstala navíc prozatímní hasičská stanice, kde je 40 profesionálních hasičů. Zůstat by tam měli asi do konce srpna. Vlastní požární hlídky zřídila i správa parku. A požářiště monitorují i drony. Vrtulníky, které se na boji s ohněm podílely, v pátek odletěly, ještě odpoledne ale nabíraly vodu z Labe a prolévaly půdu nad Hřenskem. Podle potřeb se mohou vrátit.

autor: Lucie Korcová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související