Konec roku 2016 očima hasičů: přibylo jak nehod, tak požárů

4. leden 2017
Haló, tady 112

Závěr roku 2016 se od toho loňského příliš nelišil – spíš drobné požáry odpadků, popelnic a kontejnerů, větší požár žádný. A protože o svátcích lidé zůstávali doma, tak ani počet nehod nebyl vysoký. Jinak to ale vypadá, když porovnáme statistiky od půlky prosince do konce roku.

Hasiči v tomto období zasahovali u 61 dopravních nehod a 107 požárů na území Ústeckého kraje. Rok před tím, tzn. v druhé polovině 2015, byla čísla za stejné období nižší: 52 dopravních nehod a 85 požárů. Takže nárůst.

I letos byla častá příčina požárů zábavní pyrotechnika. Když je ale škoda malá, například u požárů odpadků, vyšetřování neprobíhá. Jiná je situace, když chytí polystyren, kterým je obložený obytný dům, tak jako se to stalo v Mostě-Obrnicích. Nikomu se naštěstí nic nestalo, ale škoda už byla větší – v tomto případě má vyšetřovatel hasičů práci.

K trochu větším požárům patřil další požár v Mostě, tentokrát zaparkovaného osobního auta. V Litvínově-Janově hořel balkón a v Markvarticích na Děčínsku strom.

Hasiče zaměstnávaly i nehody. Některé se bohužel neobešly bez zranění. Například ve Strojeticích na Lounsku – dvě osobní auta v sobě – dva zranění lidé. Bez zranění nevyvázla ani řidička z Roudnice. Zraněná byla i řidička se spolujezdkyní v Mezilesí na Chomutovsku, kde sjelo auto do potoka. A protože z auta vytékaly provozní kapaliny, měli hasiči o práci navíc.

Nejtragičtější událost se stala v Červeném Hrádku. Pracovník, který pracoval v arboretu, spadl ze stromu. Hasiči asistovali zdravotnické záchranné služby, ale ani přes poskytnutou pomoc člověk nepřežil.

Spustit audio