Kondom je neskutečně univerzální věc, říká tvůrce KPZ

5. červenec 2022

Známé rčení říká, že každý správný muž, s sebou nosí nůž. A rozhodně by s sebou měl nosit také krabičku poslední záchrany. Nikdy totiž nevíte, kdy se vám bude hodit a je dobré být připravený.

„Kápezetku“ představil Jaroslav Foglar ve 30. letech a byl to ucelený návod na to, co by skaut měl mít, aby si poradil v každé situaci. Také v zahraničí mají obdobu naší KPZ „Tam to znají jako EDC, znamená to everyday carry. Tedy něco, co by člověk měl každý den nosit,“ říká Jaroslav Bartoš, který se věnuje výrobě krabiček poslední záchrany.

Obsah takové krabičky je individuální. Každý se pohybuje v jiném prostředí a má jiné potřeby, nicméně základ obsahu je u všech „kápézetek“ stejný. „Rozhodně by tam měl být provázek, drátek, vteřinové lepidlo, lepicí páska, různé druhy sponek, náplasti, věci pro první pomoc,“ vyjmenovává Jaroslav Bartoš. Na jeho stránkách kouskysveta.cz si můžete dokonce KPZ poskládat sami, podle svých požadavků.

KPZ pro dámy

Mezi řadou krabiček přizpůsobených různým potřebám zaujme dámská KPZ, pro přežití v džungli velkoměsta. „S manželkou jsme od začátku vztahu hodně cestovali. Já vozil svou KPZ a žena zase vozila své kosmetické doplňky a měla to různě poházené všude. Jednou si řekla dost a vznikla dámská KPZ,“ přibližuje nápad s krabičkou pro ženy Jaroslav Bartoš. V ní dámy najdou ryze ženské potřeby. Za všechny jmenujme třeba holítko, sponky do vlasů, pepřový sprej, tampon, vatové tyčinky, hřeben a další kosmetické drobnosti. Vše v úhledné taštičce.

Univerzální „kápézetka“

Je skoro neuvěřitelné, co všechno se vejde do plechové krabičky s rozměry asi 9,5 x 6x 2,5 cm. „Hned ve víčku je zrcátko, škrtátko a informace o první pomoci. Pak tam máme různé multifunkční nástroje. Kleštičky s nožíkem a pilníčkem. Pak je tu kompresovaná utěrka, ze které se po navlhčení stane takový ubrousek. Je tu metr, světýlko, svítící tyčinky, malý kompas. Nechybí zápalky, pak tu máme multifunkční kartu, na které je otvírák, nožík, různé druhy šroubováků. Na kartě je namotaná lepicí páska. Pak tu je malý set s tužkou, tabletami na dezinfekci vody, drátek, provázek. Je tu i větší set se šitíčkem, jsou tam ubrousky, párátko a prezervativ. Dále malá píšťalka, skalpelová čepelka, náplasti a kousek papíru,“ vytahuje Jaroslav Bartoš další předměty z krabičky, jako by byla bezedná. Místo je využité beze zbytku.

Výrobce krabiček poslední záchrany Jaroslav Bartoš

Práci dalo vymyslet i to, jak věci do krabičky poskládat. „Je to moje práce od útlého dětství. Tahle krabička je životní vývoj mé KPZ, který začínal v době, když mi bylo asi pět let a měl jsem to v krabičce od sirek. Od té doby se ta KPZ stále zdokonaluje,“ říká Jaroslav Bartoš.

Co všechno umí kondom

V žádné z „kápézetek“ nechybí kondom. Dokonce ani v té dámské. I žena je ráda na vše připravená, když třeba muž není. A pak je kondom neuvěřitelně univerzální věcí. „Dá se použít jako škrtidlo, nebo jako nouzová hadice. Jsou lidé, kteří tím dokáží rozdělat oheň, napustí ho vodou a udělají z něj lupu. Mě se to ale nepovedlo. Lidé z toho dělají prak, nebo tětivu k luku. Ten materiál je velmi houževnatý a dá se použít na spoustu věcí,“ vysvětluje Jaroslav Bartoš.

A podobných multifunkčních věcí najdete v jeho KPZ mnohem víc. Třeba píšťalku, kterou sám vyvinul a vyrábí. „Tahle píšťalka, kterou tisknu na 3D tiskárně není jen píšťalkou. Dá se na ní nasadit skalpel, čímž si člověk vytvoří malý nožík. Pak tu máme mini tužku, ta jde nasadit do hrdla v píšťalce, navíc píšťalka vydává i specifický zvuk,“ ukazuje Jaroslav Bartoš.

Jaká další vylepšení do budoucna chystá a jak vypadá a co obsahuje cestovní lékárnička, kterou vyvinul? To všechno si můžete poslechnout v záznamu Radioporadny s Jaroslavem Bartošem.

Spustit audio

Související