Komonice lékařská je dobrá na léčbu křečových žil i hemoroidů. Funguje i jako odpuzovač hmyzu

28. květen 2021

Komonici lékařské se říká také kamenná jetelinka, komínek žlutý, včelí bylina nebo koňský jetel – byla totiž oblíbeným krmením koní.

Dvouletka komonice lékařská může mít i přes půl metru. Květy této vzpřímené rostliny tvoří žluté hrozny, pronikavě voní. Tato rostlina obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek. Například kumarin, ten se uvolňuje při sušení – lidoví léčitelé ho využívají při léčbě křečových žil, hemoroidů nebo bércových vředů.

Komonice zvyšuje pružnost cév a omezuje jejich lámavost. V bylinných směsí má dobré účinky při léčbě kašle.

Odvar na obklady si připravíte takto: dvě polévkové lžíce sušené komonice lékařské přelijete vroucí vodou a necháte ještě mírně vařit 10 minut. Do vlažného odvaru namočíte obklad, který pak můžete přiložit na bolavá místa. Obklady tiší bolest, odstraňují otoky, vytahují hnis z vředů, odebírají horkost. Odvarem můžete postižená místa i oplachovat.

Bylinu by rozhodně neměli užívat lidé, kteří mají problémy se srážlivostí krve, mohlo by vzniknout vnitřní krvácení. A ještě jeden tip: sušená komonice v plátěném pytlíku dobře poslouží jako odpuzovač molů ve skříních a spížích.

autor: Eva Bucharová | zdroje: www.bylinnalekarna.cz , www.celostnimedicina.cz , www.bylinkyprovsechny.cz
Spustit audio

Související