Kometa Neowise se loučí, přicházejí Perseidy: Procházka srpnovou oblohou

1. srpen 2020

Na obloze konečně lépe vyniknou hvězdy léta s Mléčnou dráhou. Slunce už totiž zapadá hlouběji než 18 stupňů pod obzor. Nejlépe je být mimo město, kde neruší osvětlení.

Téměř nad hlavou svítí „lampička léta“ – bílomodrá hvězda Vega v souhvězdí Lyry, o které víme, že je spolu s Denebem z Labutě a Altairem ze souhvězdí Orla vrcholem pěkného orientačního obrazce, tzv. letního trojúhelníku. Barvou připomíná led a sníh, je ovšem pěkně horká; její teplota je téměř dvakrát vyšší, než je teplota našeho Slunce. Také její další rozměry převyšují naši mateřskou hvězdu – Vega má skoro třikrát větší průměr, je dvaapůlkrát těžší a šedesátkrát svítivější, přitom září ze vzdálenosti 25 světelných let.

V létě můžete na obloze vidět tzv. letní trojúhelník ze tří jasných hvězd Vega (vlevo nahoře), Altair (dole ve střední části) a Deneb (zcela vlevo)

Nad jižním obzorem snadno najdeme i souhvězdí Herkula připomínající obrácené písmeno K.  Jižně na okraji Mléčné dráhy je Štír s červeným veleobrem Antarem. Mezi Střelcem a Štírem je malá nevýrazná Jižní koruna. Z nezapadajících souhvězdí nezapomeňme na Velký vůz na severozápadě, Cefea s Kassiopeou na severovýchodě a kousek dál i na souhvězdí Persea, o kterém ještě bude řeč.

Planety a odlétající kometa

Planety uvidíme v srpnu všechny. Merkur počátkem měsíce ráno nízko nad severovýchodním obzorem, Venuši ráno vysoko nad východem a Mars po většinu noci kromě večera. Jupiter a Saturn jsou stále v období nejlepší viditelnosti, po většinu noci kromě rána, a jsou blízko sebe v souhvězdí Střelce – Jupiter je víc napravo. Uran a Neptun jsou vidět po většinu noci – ovšem jen v dalekohledu.

Kometa Neowise nad litoměřickou katedrálou (22.7.2020 ve 23:19)

V posledních týdnech vzrušovala astronomy nově objevená kometa Neowise. Všiml si jí koncem března kosmický teleskop stejného jména. Po třinácti letech první kometa viditelná pouhým okem byla také nejfotografovanějším objektem oblohy. 23. července nás od ní dělilo asi 100 milionů km. Teď už se vzdaluje, v průběhu první poloviny srpna však bude stále ještě poměrně dobře pozorovatelná pod Velkým vozem; vezměte si na ni raději triedr, od hvězd ji odlišuje mlhavý obláček s ohonem.

Slzy svatého Vavřince

Z úkazů se můžeme těšit především na Perseidy, meteorický roj, který má maximum kolem 12. srpna. Ve středověku tomu tak nebylo, říkalo se mu lidově Slzy svatého Vavřince. Tento světec, který zahynul mučednickou smrtí, má totiž svátek 10. srpna, postupem času se ale maximum tohoto roje přesunulo už o dva dny – nynější nastane bohužel ještě za bílého dne, večer ale určitě ještě něco z létavic uvidíme, i když Měsíc po poslední čtvrti bude svým svitem trochu rušit. Přejeme vám hezké dny a jako vždy ničím nerušenou podívanou!

autoři: Miroslav Zimmer , frv
Spustit audio

Související