Kometa Neowise byla ze Země pozorovatelná pouhým okem. Odkud přiletěla?

13. srpen 2020

Kolem zeměkoule prolétala kometa. Odkud přiletěla a jak vypadá? Kdy budeme moci pozorovat nějakou další? Na to jsme se zeptali astronoma Vládi Slezáka.

Vladimír Slezák je rozhlasový moderátor, který má astronomii jako celoživotního koníčka a navíc působí na Hvězdárně Žebrák.

Krasavice Neowise

Jana Rychterová se Vládi zeptala na kometu, která byla v nedávných dnech vidět na noční obloze. Byla objevena začátkem tohoto roku přístrojem, po kterém dostala i své jméno – Neowise.

„Byla to skutečně úžasná podívaná,“ popisuje Vláďa. Kometu si můžete představit jako takový balvan plný plynu, ledu, prachu a kamení. Když se přiblíží ke Slunci, začne se zahřívat a utvoří se kolem ní mlha. A pak začne vznikat takový krásný chvost,“ uzavírá Vladislav. 

Vladislav Slezák

Odkud kometa přiletěla?

Jak to, že kometu vidíme zavěšenou na obloze, jako by se nehýbala? „Ona letí poměrně rychle, nicméně vzhledem k tomu, že my se na ni díváme například ze vzdálenosti třeba sto milionů kilometrů, tak se nám ten pohyb zdá poměrně pomalý,“ vysvětlil Vláďa nedávný kosmický jev. Kometa přiletěla z Oortova oblaku komet, který je v podstatě na samotném okraji naší sluneční soustavy.

Co jsou to perseidy?

Slovem perseidy se označuje meteorický roj. Na noční obloze pak můžeme vidět tenké záblesky. A odkud se vzal ten zvláštní název? Roj totiž zdánlivě vylétá z místa, kde je souhvězdí Persea.

Můžeme se srazit s kometou? Dá se na ní přistát? A znáte nějaká souhvězdí? Vláďa Slezák poradil, kterou mobilní aplikaci si můžete stáhnout, abyste se dokázali orientovat na noční obloze. Tak si to poslechněte.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

Spustit audio

Související