Troufám si říct, že jsme asi největším spolkem v zemi, odhaduje starostka dobrovolných hasičů Monika Němečková

Setkání u mikrofonu bylo tentokrát o dobrovolných hasičích. Do křesla pro hosta usedla Monika Němečková, starostka Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. Ptala se jí Jiřina Brychcí, starostka dobrovolných hasičů Libereckého kraje a nová moderátorka pořadu.

Čtěte také

„Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska je legislativně spolek, který v tuto chvíli čítá něco málo přes 355 tisíc členů. Takže si troufám říci, že jsme asi největším spolkem v této zemi. Sdružujeme pobočné spolky, těch je něco okolo 7,5 tisíce,“ přiblížila starostka Monika Němečková s tím, že mají čtyři hlavní cíle činnosti. Tím zásadním je pomoc obcím.

„Je to zásahová činnost, která vychází ze zákona. Obce zřizují jednotky sboru dobrovolných hasičů a naším úkolem v této oblasti, tedy našeho spolku, je vychovávat členy pro tyto zásahové jednotky, vzdělávat je. Zkrátka být nápomocní obcím při zásahové, záchranářské činnosti. Pomoc obcím tím samozřejmě nekončí. Je tam i druhá stránka věci, veřejný a komunitní život, a podpora tradic,“ představila Monika Němečková hlavní cíl spolku dobrovolných hasičů.

Druhým hlavním cílem je mimoškolní výchova a vzdělávání, třetím pak aktivní sportovní činnost. Sdružení je registrovanou sportovní organizací, provozuje podle Němečkové hasičský sport. A čtvrtým hlavním cílem je dobrovolnictví. „V tuto chvíli ho u nás reprezentují skupiny dobrovolníků ochrany obyvatelstva,“ doplnila Němečková.

Jak vypadá hasičský sport? Co je to Rescue Camp nebo Junior Univerzita? Kolik je vlastně ve sborech dobrovolných hasičů žen? Kde můžete vidět zajímavosti z historie dobrovolných hasičů a jaké akce dobrovolní hasiči, kteří letos slaví 160 let od založení prvního spolku u nás, chystají? Poslechněte si záznam rozhovoru.

autoři: Jiřina Brychcí , reČRoL
Spustit audio

Související