Koalice vedoucí Ústí nad Labem bude kvůli způsobu jmenování ředitelky zoo řešit svoji budoucnost

16. červen 2021 15:44

Důvody a způsob jmenování Ilony Pšenkové ředitelkou zoo v Ústí nad Labem způsobily rozkol v koalici, která vede krajské město. Pětice radních z hnutí ANO a ODS pro ni zvedla ruku i na základě informací jednoho z členů výběrové komise o tom, že vítěz byl předem domluvený. Jako prvního v pořadí totiž komise určila exředitele pražské zoo Petra Fejka.

Způsob, jakým měl být výběr komise zmanipulovaný, popisuje člen komise a ředitel liberecké zoo David Nejedlo v e-mailu zastupitelům PRO! Ústí – poslal jim ho poté, co oba kandidáti 24. května na zastupitelstvu představili své naprosto odlišné koncepce. Popisuje v něm své zklamání z průběhu jednání komise – tři kolegové ho prý nevybíravým způsobem tlačili k výběru Petra Fejka.

Z e-mailu také vyplývá, že další člen komise a ředitel zoo ve Dvoře Králové Přemysl Rabas měl prosazovat právě Fejka. Na základě tohoto e-mailu se pětice radních z ANO a ODS distancovala od průběhu výběrového řízení – tvrzení člena komise považují za závažná.

Český rozhlas se snažil zjistit, proč David Nejedlo o svých pochybnostech o průběhu výběrového řízení komunikoval pouze se zastupiteli PRO! Ústí, navíc až koncem května.

17. června na otázky Českého rozhlasu David Nejedlo odpověděl, že byl na služební cestě, proto nebyl dva dny k zastižení. Dodal také, že vzhledem k tomu, jakou má cellá záležitost dohru, by se už k ní nechtěl mediálně vyjadřovat.

Přemysl Rabas odmítl, že by se s dalšími členy komise ještě před pohovory na něčem domlouval. Stejně tak zastupitelka a lídryně PRO! Ústí Karolina Žákovská prohlásila, že o ničem takovém neví. O přesvědčování jí a radní Evě Novákové za hnutí ANO a předsedkyni komise David Nejedlo řekl – nevnímala to ale jako nepřiměřené chování.

Radní Nováková pouze uvedla, že čerpala informace ze souhrnného písmeného podání člena komise.

E-mail adresovaný hnutí PRO! Ústí se záhadně dostal i k dalším radním

Žákovskou zaráží, že se část korespondence mezi Nejedlem a členy PRO! Ústí dostala k dalším radním – považuje to za závažný problém a svolala kvůli tomu koaliční jednání.

Primátor Petr Nedvědický z hnutí ANO reportérce Českého rozhlasu v SMS napsal, že text pana Nejedla se mu minulý týden objevil v poště na sekretariátu bez průvodního dopisu – 15. června ho pak novinářům na jeho pokyn poskytla mluvčí města.

Petr Fejk, stejně jako PRO! Ústí nebo opoziční hnutí Ústecké fórum občanů, považuje odkaz na údajně nekorektní průběh výběrového řízení za záminku.

„Myslím si, že kdyby mě město chtělo, tak by mě zvolilo rovnou. Že to trvalo tak dlouho spíše svědčí o tom, že se lekli toho, že jsem se tam najednou objevil. Nebyli tomu rádi a hledali nějakou formulaci, kterou by to obhájili,“ shrnul Fejk.

Nestandardní podle něj bylo třeba to, že oba kandidáti museli své koncepce představit zastupitelům a následně o nich diskutovala i veřejnost místo toho, aby komise někoho doporučila a radní rovnou nového ředitele jmenovali.

Radní volbu Pšenkové ale zdůvodňují i tím, že jim její koncepce rozvoje zoo byla bližší.

Spustit audio

Související