Klínovec je nejvyšší horou Krušných hor. Oblíbený je nejen u lyžařů, ale i rekreačních turistů

21. leden 2020

Klínovec je se svými 1 244 metry nejvyšší horou Krušných hor. Na jeho vrcholu stojí vysílací věž a také zrekonstruovaná rozhledna, která se otevírá 1. března. Po celou sezónu je přístupná každý den, včetně víkendů. Z jejího ochozu je výhled na hřebeny Krušných hor, Podkrušnohorskou hnědouhelnou pánev, Doupovské hory i Slavkovský les. Za mimořádně dobré viditelnosti bývá vidět i Šumava, Ještěd nebo Sněžka.

V zimě lákají svahy Klínovce především lyžaře. Najdete tu největší lyžařský areál v Krušných horách, který je hojně navštěvovaný českými i zahraničními turisty.

Zimní sporty mají na Klínovci tradici už od počátku 20. století. Jako první tu zdejší terén využívali skokani na lyžích. Později zde vznikly první upravované sjezdové tratě. Skiareál Klínovec se postupně rozrostl do své současné podoby, kdy představuje ideální prostředí nejen pro sjezdové lyžování, ale i řadu dalších zimních sportů.

V řeči čísel tento lyžařský areál nabízí 31 kilometrů sjezdovek, 11 vleků, 5 lanovek, 2 snowparky a 51 kilometrů běžeckých tratí. Novinkou této sezóny je vyhřívaná čtyřmístná lanovka s oranžovou krycí bublinou, která je pro Klínovec typická. Pro malé lyžaře a úplné začátečníky jsou k dispozici dva parky s pěti posuvnými pásy.

Vysílací věž a rozhledna na Klínovci

Areál Klínovec ale není v provozu jen v zimě, v létě nabízí návštěvníkům 30 kilometrů cyklistických trailů čtyř obtížností - od nejlehčích až po ty nejnáročnější. Lehké stezky jsou vhodné zejména pro začínající cyklisty a tedy i pro děti. Oblíbenou atrakcí Klínovce je sjezd na obřích terénních koloběžkách. Lanovkou se pohodlně a bez námahy dostanete k rozhledně, odkud sjedete dolů a cestou se pokocháte krásnou krušnohorskou přírodou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.