Klientů pobytových sociálních služeb v Ústeckém kraji se rostoucí ceny energií zatím nedotknou

23. červen 2022 13:56

Zvyšující se ceny energií znamenají vyšší náklady i pro domovy pro seniory v Ústeckém kraji. Jejich klientů se to ale zatím nedotklo. Peníze ve většině případů doplácejí zřizovatelé, tedy Ústecký kraj nebo města.

Většina zařízení nepočítá ani se zdražením poplatku za stravu. Senioři si ale v některých městech připlatí za zvýhodněnou taxi službu.

„Já teda to taxi hodně používám,“ říká o využívání zvýhodněné SOS dopravy Marie Hubcejová z domova pro seniory v Chomutově. Výhodnější taxi pro seniory tam provozuje městská správa sociálních služeb, která od července zdraží jízdné.

„I když to zdraží o 20 korun, tak to budu využívat – dost často totiž mám doktory,“ dodává paní Hubcejová, zatím co vyráží s řidičkou Janou Sarkozyovou k lékaři. „Denně vozím tak šest až osm klientů,“ doplňuje řidička.

Důvody zdražení SOS dopravy vysvětluje ředitelka chomutovských sociálních služeb Alena Tölgová: „Za jednu jízdu na území Chomutova a Jirkova platí 30 korun. Od července, s ohledem na aktuální vývoj pohonných hmot, budeme cenu za jízdu navyšovat na 50 korun.“

Senior taxi zdraží i v Mostě

Dražší bude také seniorské taxi v sousedním Mostě. Podle vedení města ještě není jasno o kolik. Vyšší cena by měla platit od ledna příštího roku.

Českým rozhlasem oslovené domovy pro seniory neprovozují dodatečně služby, jako jsou kadeřnictví, pedikúra nebo manikúra. Tyto služby do domovů zajíždí na objednání. Za tyto služby by klienti zatím víc peněz platit neměli.

„Oni zatím tyto služby nezdražovali, nemohu to ale vyloučit do budoucna,“ konsttuje ředitelka Městských sociálních služeb v Chomutově Alena Tölgová.

Poplatek za stravu a pobyt domovy pro seniory výrazně zdražit nemohou. Maximální ceny určuje zákonem daná úhradová vyhláška, kterou stát navýšil letos v únoru. Většina zařízení už zvýšila ceny na její strop, zdražování cen energií a potravin by proto neměli klienti domovů pro seniory pocítit.

Zvýšené náklady na energie domovům pro seniory v Ústeckém kraji doplácí jejich zřizovatelé – tedy města nebo Ústecký kraj.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související