Klienti cestovních agentur v Ústeckém kraji ruší zájezdy do zahraničí. Bojí se, aby tam nemuseli do karantény

2. prosinec 2021 15:05

Lidé si letos objednávají méně zájezdů na zimní sezónu. Shodují se na tom vlastníci malých a středních cestovních agentur a kanceláří na Teplicku, Mostecku a Chomutovsku. Jejich klienti tak reagují například na uzavření některých zimních středisek. Důvodem je často i strach z nucené karantény po příjezdu na místo dovolené.

Před třemi lety v zimním období a před Vánoci zajišťovala cestovní agentura Aja Tour v Bílině na Teplicku cestu do exotických krajin desítkám zájemců. Letos jde o jednotlivce.

Jak vysvětluje majitelka cestovní agentury Jaroslava Fárová, důvodem poklesu zájmu není přímo strach z nákazy koronavirem.

„Není ro jen přímo důsledek toho, že by se báli koronaviru – oni se bojí všech těch podmínek, které jsou nastavené. Spíš se tedy bojí toho, že budou muset někde zůstat s ohledem na karanténu, kterou třeba některý stát prostě uvalí,“ vysvětlila Fárová.

Její cestovní kancelář nemusí zájezdy rušit, lidé si je totiž ani nezakoupili.

„Spousta klientů se rovnou rozhodne, že na tu dovolenou prostě nepojede a ani si ji nekoupí,“ konstatuje Jaroslava Fárová. Podle ní ale přetrvává velký zájem o zahraniční silvestrovské pobyty. Lidé je neruší, naopak mají zájem o to, na Silvestra vycestovat.

Paní Eda Bártlová z Bíliny přišla do tamní cestovní agentury zájezd pořídit. Od cesty do Egypta ji neodradila ani nová mutace viru nazvaná omikron: „Jsem už třikrát očkovaná, tak snad to pomůže, já nevím. Ráda jezdím.“

Lidé se nebojí koronaviru, ale protiepidemických opatření v cizích zemích

Méně zájezdů než před pandemií prodává v tomto období i Artemis Lourantou, majitelka cestovní kanceláře Artemis v Mostě. Důvodem je podle ní uzávěra části alpských destinací pro cizince.

Mostecké cestovní kanceláři ubyla kvůli covidu v tomto ročním období zhruba třetina klientů.

Jak ale i Artemis Lourantou říká, samotná nákaza už není důvodem zrušení anebo nezakoupení zájezdu. „Vadí spíš komplikace s cestováním, nikoli samotný covid. Lidi spíš odrazují opatření, která tam jsou – vstupní formuláře, PCR testy a tak dále. Lidé se bojí těch technických problémů,“ shrnuje.

Oslovení majitelé cestovních kanceláří věří, že se situace zlepší na počátku příštího roku.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související