Kladenské kino Sokol znovu ožívá. Chystá promítání, koncerty i tančírnu

24. září 2017

Nadšenci ze spolku „Kino žije" probudili chátrající kladenské kino Sokol k životu. V předsálí kina už teď pořádají koncerty a kromě promítání chystají Slet bubeníků, besedy nebo tančírnu s účastníkem televizního pořadu Star Dance Michalem Padevětem.

Kino Sokol bylo několik let mimo provoz. Díky partě nadšenců se pomalu ale jistě mění v zajímavé kulturní centrum. I když ve velkém sále to zatím vypadá jako na staveništi. „Začali jsme v červnu. Přípravné práce zabraly hodně času. Obouchávali jsme omítky, dělaly se elektrické rozvody a jen vymalovat tenhle sál byl docela velký oříšek,“ říká Alžběta Bitnarová ze spolku Kino žije.

Většinu volného času tady teď v montérkách tráví i její kolega Martin Příhoda. Ten vysvětlil, proč stěny sálu dostaly heraklitové obložení. „Bylo nám to doporučeno na základě akustické studia, aby se snížil dozvuk sálu. Budova je z roku 1930 a má silný dozvuk, což pro hudební produkce není ideální,“ dodává.

Na dvoře za kinem vzniklo zákoutí s mozaikou. „Venkovní posezení jsme tu udělaly s partou dobrovolnic,“ prozradila Alžběta Bitnarová.

V novém sále v prvním patře se už teď prohánějí mažoretky. Velký sál bude po rekonstrukci sloužit jako artové kino a tančírna. Kladenští se mohou také těšit v říjnu na přehlídku regionálních folkových kapel s hostem Pavlem Žalmanem Lohonkou a na vůbec první Slet bubeníků.

Na dvorečku kina vzniklo posezení
Nový baletní sál
Kladenské kino Sokol ožívá
Spustit audio