Kimči je korejský vitamínový zázrak. Připravit si ho můžete jednoduše i doma
Kimči je doslova zdraví prospěšná bomba a vitamínový zázrak. Vznikne jednoduše – smícháním čínského zelí, sezamu a chilli a kvašením.
Tento korejský salát už zdomácněl i u nás, proto vám ho chceme také doporučit. Jeho příprava je jednodušší, než si možná představujete. Jak tedy na to?
Připravte si čínské zelí, lahůdkovou cibulku, sůl, česnek, zázvor, sezamová semínka a chilli koření. A ještě sezamový olej, rybí omáčku a jablečný ocet.
Zelí natrhejte na menší kousky a prosolte. Pomačkávejte, až úplně změkne. Pak přidejte kousek nastrouhaného zázvoru, pět nastrouhaných česnekových stroužků, jednu lžíci sezamových semínek, nakrájenou jarní cibulku a jednu lžíci chilli. Přilijte dvě lžíce rybí omáčky, dvě lžíce jablečného octa a dvě lžíce sójové omáčky.
Všechno to promíchejte a poté napěchujte do zavařovačky, plastové krabice s víkem. Pak už jen stačí nechat směs asi pět dní při pokojové teplotě pracovat a pak dát do ledničky, kde vydrží klidně i měsíc.
Kimči je plné vitaminů, minerálů, enzymů, vlákniny i laktobacilů. A když k tomu dodáme, že Korejci ho mají za jakousi národní potravinu a že kimči má v Soulu dokonce své muzeum, věříme, že neodoláte a zkusíte ho taky.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor

Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.