Když cítíte vítr ve vlasech, je to teprve ONO, říká cestovatel, který na skútru objel celou Srí Lanku

K cestování se Tomáš Petr dostal jako novinář. Na první služební cestu do Afriky příliš rád nevzpomíná, ale Asie mu učarovala. „Ti lidé tam mají něco, co my jsme už asi ztratili – jakési kolektivní vědomí,“ říká a oči mu září. Na naše poměry nemajetní Asiaté jsou podle jeho zkušeností mnohem opravdovější než lidi, které známe.

Srí Lanka je velmi dobře letecky dostupná. „Na to, abyste poznali celou zemi, vám stačí dva týdny,“ láká k návštěvě poznání chtivé cestovatele. Ideální cesta podle něj vypadá tak, že se člověk nejdřív vykoupe na pláži s křivými palmami, pak sednete na skútr a vydá se za poznáním a za dobrodružstvím, aby se před odletem na nějakou pláž zase vrátil, umyl prach z cest a vstřebal všechny zážitky.

„Je úžasné, když vyjedete do hor a díváte se na čajové plantáže. Pruhy zelených keřů vypadají jako manšestr,“ popisuje jeden z typických turistických cílů na Srí Lance nadšený cestovatel.

Srí Lanka očima cestovatele Tomáše Petra

Zajímavých cílů, které na ostrově, jemuž se kdysi říkalo Cejlon, lze navštívit je celá řada. I Tomáš Petr si kvůli nim kupuje průvodce. „Na místa, která jsou ve slavných turistických průvodcích, buď nejezdím vůbec, nebo v úplně jiných časech, než o jakých brožury pro turisty doporučují.“

Přiznává, že nemá rád davy a velké organizované skupiny. Přesto je ochoten nabídnout své znalosti exotických koutů a dělat někomu průvodce. Podoba takové cesty má své obrysy, ale její přesnou trasu určují její účastníci, jejich nálady a zájmy.

Skútr není v asijských zemích jen malá motorka pro dva. Dopravují se na něm celé rodiny. Díky důmyslným udělátkům můžete na skútru potkat celou pětičlennou rodinu. Pro místní je to levný a praktický způsob dopravy. A pro cestovatele vlastně také.

Čtěte také

„Je to levné a praktické řešení. Každý ale musí mít svou vlastní motorku – být pánem svého stroje. Jízda ve dvou vás už totiž připravuje o kus toho kouzla,“ říká Tomáš Petr, který na Srí lanku hodlá vrátit nejpozději za rok.

„Není to tak drahé, jak si lidé myslí,“ říká. Letenky se v akci a s předstihem dají pořídit i za 12 tisíc, a to je ta největší položka. Jídlo, ubytování a doprava na místě už jsou pak velmi levné.

„Jíst musíte na ulici. Jen jednou jsem měl zažívací problémy, a to po jídle v jakési restauraci určené pro turisty. To dobré a autentické zažijete tam, kde žijí místní.“

Tomáš Petr tvrdí, že cestování po Asii není nebezpečné. Mimo velká města a aglomerace potkal prý jen samé milé, přátelské a vstřícné lidi. A to je jeden z největších pokladů Asie.

Srí Lanka očima cestovatele Tomáše Petra
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.