Kbelský mikrofon? Pořád funguje. Stačilo jen dosypat uhlíková zrnka, usmívá se kurátor výstavy ke 100 letům rozhlasu

20. květen 2023

Minulost, současnost i budoucnost. V Národním technickém muzeu v Praze začala výstava mapující sto let Českého rozhlasu na našem území. Jak se během doby rozhlasové vysílání vyvíjelo? Které pořady měli posluchači nejraději? A proč je na výstavě k vidění kromě rozhlasových studií třeba i kadeřnictví nebo sprcha? Poslechněte si rozhovor s kurátorem výstavy René Melkusem.

Co vám dalo nejvíce práce při přípravě výstavy?

Určitě to bylo příprava samotných exponátů. Dlouhou dobu byly v depozitáři, a proto bylo nutné je nejdříve vyčistit a připravit na výstavu, aby byly pěkné a aby se leskly.

Povídáme si teď ve třetím patře ve vysílacím studiu, které je v podstatě totožné s těmi, které máme v sídle rozhlasu na Vinohradech. Hlavní část expozice je ale ve vašem největším sále o tři patra níže. Součástí expozice je třeba i kadeřnictví anebo kuchyň. Jak toto souvisí s rozhlasem?

Čtěte také

Je to vlastně úplně jednoduché. Rozhlas se poslouchá v kadeřnictví, poslouchá se v kuchyni při vaření nebo při snídani. Hodně se ale také poslouchá v automobilu a při volnočasových aktivitách, dejme tomu třeba při běhání...

... ale také například ve sprše, na což odkazuje i vaše výstava. Co konkrétně nabízejí vaše audio sprchy?

Předpokládáme, že řada lidí má rádio i ve sprše. Není to nic zvláštního, ale tyto sprchy jsou speciální. Návštěvník si v nich může poslechnout sedm originálních zvuků z různých období. Je tam smyčka kulturní, sportovní nebo politická.

Každý, kdo na výstavu přijde, si také může vyzkoušet, jaké to je do rozhlasu promluvit. Jak to probíhá?

V malém vysílacím studio si návštěvník může vyzkoušet, jak jeho hlas zní. Může ho například přidat do určité rozhlasové hry, může něco namluvit a vidět graficky, jak takový zvuk vypadá.

Které technické kousky jsou pro vás nejcennější?

Já jsem srdcař, takže pro mě jsou cenné exponáty, které jsou spojeny s naší národní historií – třeba první rozhlasový vysílač ve Strašnicích nebo první tranzistorový přijímač z výzkumného ústavu A. S. Popova. Celkem je na výstavě 280 exponátů, včetně unikátního historického telefonního mikrofonu, který byl použit při zahájení rozhlasového vysílání z kbelského stanu v roce 1923.

Čtěte také

Co přesně je zač zmíněný mikrofon?

Jedná se o uhlíkový mikrofon, který zdokonalil slavný Tomáš Alva Edison. Tento mikrofon byl vyrobený ve Francii a jde o takovou náhražku. Tento mikrofon byl vlastně telefonní mikrofon, ale protože v tom velkém stanu ještě nebyla žádná technika, protože jsme byli mezi prvními, tak nebyly ani rozhlasové mikrofony, takže se použil tento telefonní mikrofon francouzské konstrukce.

Na 20. léta minulého století to byla prý nejlepší možná volba.

Já myslím, že ano. Tento mikrofon je totiž velice citlivý a málo šumí. Od současných mikrofonů se ale samozřejmě velmi liší. Teď se mluví do dynamického mikrofonu, kdežto toto je mikrofon uhlíkový. Uhlík se sypal mezi dvě uhlíkové destičky, které se stlačovaly akustickým tlakem. Kdežto u dnešních mikrofonů se membrána vtlačuje do elektromagnetického pole. 

Jak složité bylo zprovoznění uhlíkového mikrofonu?

Zas tak složité to nebylo. Ono jde totiž o poměrně jednoduché zařízení, takže pokud není prasklá membrána nebo uhlíková destička, funguje i po sto letech. Stačilo jenom dosypat uhlíková zrnka, dotáhnout šroubky a pročistit zoxidované kontakty.

Spustit audio

Související