Katalánské trio PSiRC: Volnost i autenticita nového cirkusu nás baví i po deseti letech

13. únor 2019

Ve své tvorbě propojují moderní akrobacii a pohybové divadlo. S představením Acrometria se po čtyřech letech vrátili znovu do Česka, tentokrát v rámci festivalu Cirkopolis. „Je to svoboda a volnost vyjádření. Můžete ho mísit s jakýmikoliv žánry,“ říkají o přednostech nového cirkusu Anna Pascual, Wanja Kahlert a Adrià Montaña, kteří vystudovali barcelonskou cirkusovou školu a i po více jak deseti letech je nový cirkus pořád naplňuje.

S tím, že by stará forma cirkusu byla přehnaně kýčovitá a méně kvalitní, Adrià Montaña tak úplně nesouhlasí: „Je to úžasné umění, které se ale v určitou chvíli zkrátka přestalo vyvíjet. A když zůstalo na mrtvém bodě, zrodil se právě nový cirkus, který rozbíjel staré struktury, ztěžoval si věci, přidával více hudby, rytmu.“ Jestliže v tradičním cirkusu má všechno své místo, v tom novém je naopak daleko více volnosti a akrobacie. „Ta může být nebezpečnější a rizikovější, což je zase rozdíl oproti pohybovému divadlu, ona větší míra rizika,“ dodává Wanja.

Oproti postupům v klasickém divadle má tvorba nového cirkusu určitá logická specifika. „Na divadle máte pevně daný scénář a dopředu vytvořený text, v novém cirkuse jde především o fyzické objevování.“ Aby byl nový cirkus stále relevantní, musí být především upřímný a autentický. „Jeho tvůrci musí žít s publikem, sdílet s ním prostor,“ shodují se Adrià i Wanja. „Jen tak se novému cirkusu nestane v budoucnu to samé co tradičnímu. Musí dál objevovat a tvořit nové věci.“

Jaký mají Adrià a Wanja názor na Cirque du Soleil? Která představení je v poslední době bavila a odkud berou inspiraci pro nový cirkus? Poslechněte si celý rozhovor!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.