Karl Kostka – liberecký starosta, antifašista a přesvědčený demokrat

9. březen 2023

Významný severočeský politik německé národnosti, antifašista Karl Kostka, se narodil roce 1870 v Mimoni.

Po absolvování právnické fakulty začal působit v liberecké obchodní komoře a v roce 1919 spoluzaložil Německou demokratickou svobodomyslnou stranu. V jejích řadách se mu brzy podařilo získat poslanecké křeslo v Národním shromáždění, ve kterém seděl do roku 1925. Později se stal senátorem, už pod křídly nově vzniklé partaje DAWG.

Předválečný starosta Liberce Karl Kostka byl odpůrcem nacistů

V roce 1929 byl zvolen libereckým starostou, kterým zůstal až do nástupu nacistů k moci. V roce 1938 z funkce odešel, protože ho k tomu donutila štvavá kampaň Henleinovy Sudetoněmecké strany. Úřady mu odebraly penzi a obě jeho děti byly propuštěny z práce.

Kostkova rodina se usadila v Praze a opakovaně byla šikanována gestapem. Ironií je, že po ukončení druhé světové války se na Kostku a jeho německou rodinu všichni dívali optikou kolektivní viny. Na základě udání byli zatčeni. Kostkova manželka byla na cestě ke shromaždišti do internačního tábora zasažena do spánku kamenem. V důsledku toho zemřela na selhání srdce.

Karl Kostka  - plaketa ve staré Mimoni, Mírové ulici

Kostka byl brzy propuštěn, protože vůči němu nebyla vznesena žádná obvinění. Získal československé občanství a zbytek života prožil v ústraní v pražské Klimentské ulici.

V rodné Mimoni má pamětní desku. Jako přesvědčený demokrat zasvětil celý svůj politický život snaze o porozumění Čechů a Němců, což se mu nakonec nevyplatilo. Zemřel zapomenutý v roce 1957.

autor: Milan Knotek
Spustit audio