Karikatury Adolfa Hoffmeistera představuje výstava v Památníku Terezín

11. červen 2016

Památník Terezín na Litoměřicku otevírá novou výstavu Adolfa Hoffmeistera. Expozice představuje protiválečná díla známého karikaturisty. Výstavu zahájí vernisáž v předsálí kina v Malé pevnosti ve 14 hodin. Vystoupí na ni i synové výtvarníka Adam a Martin.

„Na té výstavě je zajímavé, že historie je komplikovaná a vrací se v takových podivných souvislostech. Základem výstavy jsou protifašistické kresby, které vznikly v Americe. Po válce byla tato výstava v Londýně, a když se vracela z Londýna, tak se ztratila a byla 40 let ztracená,“ popisuje režisér a scénárista Martin Hoffmeister.

Nakonec byla celá výstava objevena náhodou ve Vinoři u bývalého dokumentaristy StB. „StB to už v tom roce 1946, spolu s archivem českých letců v Anglii, zabavila, určita ke skartaci, a tenhle pán to ukradl a měl to doma pod matrací,“ vzpomíná Martin Hoffmeister.

Ve Spojených státech amerických se tvorba Adolfa Hoffmeistera stala velmi slavnou. Jednou z jeho nejznámějších karikatur je Rébus.

„Ten Rébus měl v Americe obrovský úspěch. To se tisklo na kravaty, na pohlednice, na trička… Churchill, Roosevelt, Stalin = Victoria!“ popisuje Martin Hoffmeister.

Karikatury Adolfa Hoffmeistera představuje výstava v Památníku Terezín

Výstava neopomíjí ani dětskou operu Brundibár, která měla právě v Terezíně v roce 1943 premiéru. Tehdy ji s židovskými dětskými vězni z terezínského ghetta nastudoval skladatel Hans Krása.

„Byl to člověk nesmírně činorodý, který neustále něco dělal. A většina věcí, které dělal, ho bavila. Takže když kreslil, vystřihoval nebo si připravoval materiál na koláže, tak se tím nesmírně bavil,“ vzpomíná na svého otce výtvarník Adam Hoffmeister.

Výsledky tvoření Adolfa Hoffmeistera si teď každý může prohlédnout v předsálí kina terezínské Malé pevnosti.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio