Kapacita akutních lůžek pro nemocné covidem-19 je v Ústeckém kraji téměř vyčerpaná. Chystá se převoz prvního pacienta do nemocnice ve Zlínském kraji

24. únor 2021 14:01

Nemocnice v Ústeckém kraji jsou na hraně kapacity s akutními lůžky pro nemocné covidem-19. Aktuálně zbývají v regionu poslední čtyři volná lůžka s umělou plicní ventilací. I kvůli tomu je naplánovaný první převoz pacienta do Zlínského kraje. Nemocných covidem v regionu stále přibývá. Aktuálně se s nákazou léčí nejvyšší počet lidí v kraji od začátku epidemie.

V minulých týdnech přijímaly nemocnice v Ústeckém kraji například pacienty z Karlovarského kraje. Teď už potřebují samy pomoci. Armáda by proto měla transportovat prvního pacienta do jiného regionu.

„Zatím jde o jednoho pacienta, který by měl směřovat do Zlínského kraje. Pokud to počasí dovolí, tak převoz zajistí Letecká záchranná služba Armády České republiky a mělo by to být dnes odpoledne,“ uvedl ve středu dopoledne MUDr. Josef Škola, EDIC, primář ve společnosti Klinika anesteziologie, perioperační a intenzivní medicíny, Fakulta zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně, Krajská zdravotní, a. s. - Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem, o. z.

Nemocnice v regionu se teď snaží najít další kapacity pro navýšení počtu intenzivních lůžek. Nově by jich mohlo být zhruba 17.

„To je skutečně tak strop toho, co budeme schopni udělat tak, abychom byli proporčně schopni zajistit i tu skutečně akutní péči necovidovou,“ doplnil Josef Škola s tím, že případná výpomoc ze sousedního Saska přijde až po vyčerpání volných kapacit v rámci republiky.

Nemocných covidem v Ústeckém kraji stále přibývá. Podle dat ministerstva zdravotnictví je aktuálně v regionu nejvíc nemocných od začátku epidemie, a to 9411. Kromě toho pokračuje podle dodávek vakcín očkování. Například v sociální oblasti dostala alespoň první dávku vakcíny zhruba polovina klientů.

„Celkově máme 5754, z toho druhou dávku 674 klientů. Pokud jde o zaměstnance, tam je to celkem kolem 1050 a z toho 240 druhou dávkou. Troufám si říci, že jsme tak zhruba v polovině, máme tedy před sebou velký kus práce,“ dodává vedoucí Krajského odboru sociálních věcí Petra Lafková.

V celém kraji se pak do dneška podařilo naočkovat téměř 23 tisíců lidí. Mezi seniory starších 80 let dostalo zatím očkování zhruba 4500 tisíce lidí a 860 jich má za sebou i druhou dávku očkování.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio