Kantořina, těžká dřina? Učitel by měl žáky zapojovat, ne jen brebentit

14. únor 2024

Ivana a Zuzana tentokrát ve studiu přivítaly učitele zeměpisu a přírodopisu na základní škole jménem Ondřej Franek, který je nejen obyvatelem Brna, ale i zahrádkářem. Ondřej se vyzpovídal nejen z toho, jak pěstuje ledové saláty na balkoně, ale svěřil se také, kde se v něm probudilo puzení k učitelství.

Než se ale začala trojice zaobírat kantořinou, zajímalo Ivanku hlavně, jaký Ondřej přivezl dáreček: šlo o lufu, kterou omývá nádobí i svůj babyface a kterou dokonce sám vypěstoval na svém minipolíčku.

Ondra také vyprávěl o tom, že nejvíc vylomenin dělají sedmáci a že pokud žák zlobí, nabídne mu nějakou alternativní aktivitu. Ivanku se Zuzanou speciálně zajímalo, jak si Ondřej připravuje pomůcky do hodin přírodopisu - baví ho zejména shánění sovích vývržků. Tyto soví blitky shání ve volném čase na hřbitovech, kde se sovy slétají.

Nebyly by to Buchty, kdyby se neotřely o úplně jiná témata: řešila se samozřejmě zátěžová deka a levandule, George Michael, úhoři a šungitová pyramida. Ivanka pak ještě povykládala, jak v první třídě díky své neposednosti dostala ředitelskou důtku - a mohlo se jít pomalu domů.

Pusťte si do uší a hlavně do duše Buchty a třeba si uvědomíte, že učitelství je bohulibá, ale náročná činnost.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.