Kamila Pešeková: Robert Fico prohrál, Slovensko přeskupuje politickou scénu

27. květen 2019

Volby do Evropského parlamentu na Slovensku přinesly důležité poselství pro zemi samotnou i pro další partnery v EU. Slováci svými hlasy potvrdili trend, který naznačují už několikáté volby za sebou, a to sice pokles podpory dlouholeté dominantní strany Smer. Stejně tak i velkou vůli po změně mezi občany.

Petr Šabata: Před evropskými volbami se nemluví o tom hlavním – jak Unii zachránit

Evropská unie

Šťastná to země, v níž je hlavním tématem voleb do Evropského parlamentu dvojí kvalita potravin! Tak aspoň zatím vyznívá spíše mdlá kampaň před hlasováním za čtrnáct dní.

Strana Smer, kterou stále ještě vede expremiér Robert Fico, volby jednoznačně prohrála. Zaznamenala opět nejen pokles podpory u voličů, ale poprvé po dlouhých letech neskončila na prvním místě. Na vítěze jí chybělo přibližně pět procent. Dalo by se říct, že voliči vyvodili důsledky z nejrůznějších korupčních kauz, do kterých je Směr namočený, a také z arogantního vystupování jejího předsedy.

Tím, kdo stranu Smer vítěznými 20 procenty porazil, bylo nové koaliční uskupení Progresivní Slovensko / Spolu. Z Progresivního Slovenska vzešla nová slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, kterou brzy čeká inaugurace. Evropské volby na Slovensku je proto možné interpretovat jako volání po změně dosavadní politiky. Za toho, kdo má změnu přinést, považují voliči proevropský liberální politický subjekt.

Bronzový Kotleba

Ale nebyli to pouze proevropští liberálové, kteří na Slovensku uspěli. Hned za Smerem skončila na třetím místě Kotlebova Ľudová strana Naše Slovensko. Se ziskem 12 procent hlasů se zřejmě nadobro etablovala mezi politickými stranami a svou roli při tom sehrála i skutečnost, že její existence byla před nějakou dobou označena nejvyšším soudem za slučitelnou s ústavou, a proto nebyla zakázána.

Kamila Pešeková: Kotlebova strana neohrožuje demokracii natolik, aby musela být zakázána, rozhodl soud

Uprostřed předseda strany ĽSNS Marian Kotleba

Nejvyšší soud v Bratislavě rozhodl, že slovenská extremistická Ľudová strana Naše Slovensko Mariana Kotleby nebude zakázána.

Voliči slyší na to, že strana nabízí jednoduchá řešení složitých problémů. Je otázkou, jak si extremisté budou počínat se svými euroskeptickými postoji v Evropském parlamentu. A také jestli podobně jako jiné srovnatelné strany v Evropě, přijdou na chuť štědrým europoslaneckým platům a poslaneckým náhradám.

Pokud by mělo jít o to, hledat v souvislosti s eurovolbami na Slovensku nějaké poselství, tak jedno z těch hlavních by mohlo znít, že se podobně naladěným politickým stranám může vyplatit, pokud jdou do voleb jako koalice a nikoli, když se vzájemně přetahují o hlasy. Dobře to předvedlo vítězné Progresivní Slovensko / Spolu.

Kamila Pešeková

A z prvních reakcí například křesťanských demokratů vyplývá, že litují toho, že nedokázaly něco podobného spolu s nově založenými křesťanskými hnutími. Pak by totiž dnes na třetím místě nebyli kotlebovci, ale právě křesťané. A to by byla minimálně stejně dobrá zpráva, jako letošní vyšší účast voličů.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

autor: kap
Spustit audio

Související