Kamenná rozhledna začne růst ještě letos na nejvyšším místě Lužických hor

21. únor 2018

Německé město Grosschönau, které sousedí s Varnsdorfem na Děčínsku, chce letos začít se stavbou rozhledny na hoře Luž. Ta je nejvyšším kopcem Lužických hor a její horní partie jsou přírodní rezervací. Stavba kamenné vyhlídky by měla začít v dubnu, materiál bude na vrchol dopravovat vrtulník.

„Tohle je ten vysílač, tady je technická místnost, kterou bychom chtěli odstranit,“ ukazuje starosta saského města Grosšenau Frank Peuker plány budoucí rozhledny na hraniční hoře Luž, která bude stát na německé straně.

„Podle legendy je prý z Luže vidět i na Prahu,“ usmívá se starosta a pokračuje: „Bude ale nutné pokrátit stromy. Jinak bude určitě vidět na televizní vysílač v Drážďanech, dohlédnout na Ještěd nebo na Krkonoše.“

Grosšenau se chystá na stavbu devítimetrové vyhlídky už skoro 10 let, její stavbu posvětila spolková vláda. Peníze půjdou z větší části z fondů Evropské unie. „Počítáme, že stavba rozhledny bude stát kolem 750 tisíc euro. Bude to tak drahé, protože například materiál bude nutné dovážet na vrchol helikoptérou, stavět budeme ze žuly,“ vysvětluje Frank Peuker.

Plán nové rozhledny na vrchu Luž

Město už má všechna povolení ke stavbě, zbývá jen poradit si s vysokými stromy na vrcholu hory.

„Rozhledna bude kulatá, obložená kamenem, bude nutné trochu pokrátit stromy okolo ní,“ říká grosšenauský starosta. „V lednu jsme o tom jednali s CHKO Lužické hory a s Lesy České republiky, které tuhle akci podporují,“ dodává.

„Problém je v tom, že hora Luž je na české i německé straně chráněná zákonem, a ta rozhledna má výhledovou plošinu jen 9 metrů. A na polovině té rozhledové výseče brání ve výhledu stromy,“ přibližuje Tomáš Besta vedoucí správy CHKO Lužické hory.

„Dohodli jsme se, že tam jakousi korekci můžeme udělat, ovšem v žádném případě se tam nedá udělat nějaké masivní kácení, masivní ořezy. My si myslíme, že ta rozhledna by měla být vyšší,“ dodává Besta.

Rozhledna by mohla být do dvou let hotová. Přístupná by měla být jak české, tak německé veřejnosti zadarmo.

autor: dap
Spustit audio