Kadaň se rozhodla rozšířit vinice. Bude vyrábět vlastní víno

9. březen 2016

V Kadani se na podzim tradičně koná vinobraní. Vinice v areálu kadaňského františkánského kláštera jsou sice historické, přesto se ve městě víno s nálepkou Made in Kadaň bude letos prodávat poprvé.

„Víno v klášteře sice pěstujeme už dlouhá léta, jenže na to, abychom víno mohli prodávat, musíme mít zákonem určený počet hektarů vinice,“ říká starosta Kadaně Jiří Kulhánek.

A právě o to se teď královské město se staletou tradicí snaží. „Máme už od ministerstva zemědělství povolené založení viničních tratí a jednáme o pozemcích, na nichž bychom chtěli víno pěstovat,“ dodává starosta.

Kadaň nechce čekat - víno bude mít už letos!

Založit novou vinici a začít na ní sklízet je ale běh na dlouhou trať. Kadaňští ovšem chtějí vlastní víno pustit do světa už letos.

„Nakoupíme hrozny od vinaře z Března u Chomutova a budeme je míchat s našimi hrozny z kláštera,“ popisuje cestu ke kadaňskému vínu Kulhánek.

Bílé odrůdy Kerner a Malverina dají dohromady bílé suché cuveé s příjemnou kyselinkou, kterou mu dává podloží strání nad Ohří. První lahve budou v prodeji už letos na podzim. „Vzorek už jsme chutnali a je skvělý,“ slibuje starosta. Kadaňské víno by nemělo být příliš drahé. Sedmička by se měla vejít do dvou set korun.

První edice bude čítat zhruba 1600 lahví. „Prodávat se naše víno bude poprvé v září právě na tradičním vinobraní ve františkánském klášteře,“ těší se Kulhánek.

Jaké bude víno už skutečně pouze kadaňské, to zatím jasné není. Odborníci rozhodnou a vyberou tu nejvhodnější odrůdu, kterou budou osázeny nové viniční tratě.

Spustit audio