Kadaň láká podnikatele. Nabízí pronájem obchodu v centru města za korunu na metr čtvereční

20. únor 2019 10:09

Neobvyklou metodu zvolila Kadaň na Chomutovsku při hledání nájemce pro obchod v památkové zóně města. Prodejní prostory nabízí v dražbě obálkovou metodou.

„Opravdu mě nic nenapadá, protože květinářství tady bylo hodně dlouho, a jenom na tom náměstí jsou další dvě. Tak netuším. Oni jsou to krásný prostory, ale strašně velký. V tom si myslím, je pro pronajímatele ten problém,“ říká Petra Hönigová, který se svým psem prochází kolem rozlehlých skleněných ploch prázdného obchodu na náměstí Kadaně. Sama neví, jaký obchod by v památkové zóně v centru města přivítala. Stejně jako většina těch, kterých se redaktor Jan Beneš poblíž obchodu ptal.

Prostory obchodu v Kadani na náměstí k pronájmu

Manželé Veronika a Martin Pokorní měli jako jediní nápad, jak by se dal prázdný obchod využít: „Není tady nic pro děti, žádné hračkářství. Nebo dětské oblečení, pro to taky musíme jet třeba do Mostu. Tak asi něco takového. Jinak toho tady, na tom malém městě, moc nechybí.“

Obchod město pronajímalo 20 let jako květinářství. Jeho majitelka ukončila činnost loni v létě. Od té doby Kadaň marně hledá někoho, kdo by si atraktivní obchod v těsné blízkosti radnice pronajal.

„V říjnu jsme vypsali první soutěž. Nejdřív jsme museli vyhlásit soutěž ve výši, místě a čase obvyklém – to dělalo přibližně 30 tisíc korun. Žádný zájem nebyl, tak jsme to opakovali znova a cena se postupně snižovala. Na pátý pokus jsme se dostali na 10 tisíc měsíčně,“ říká starosta Kadaně Jiří Kulhánek z ODS.

Koruna za metr čtvereční. Najde se zájemce?

Radním ale pak došla trpělivost a inspirovali se aukčními weby. Namísto toho, aby snižovali postupně nabídku, srazili ji rovnou na minimum.

„Dali jsme to za korunu na metr čtvereční měsíčně, to vychází zhruba na 300 korun měsíčně. K tomu jsou samozřejmě energie, které musí ten dotyčný zaplatit. Uvidíme, kdo se přihlásí,“ vysvětluje Kulhánek.

Město si neklade téměř žádné podmínky, trvá jen na tom, aby nový nájemce ctil umístění obchodu v památkové zóně. Podle starosty Jiřího Kulhánka si v nejhorším případě prostory vezme radnice pro úředníky.

Podobným způsobem město nabízí komerční prostory v obecní budově poprvé. Dražba obálkovou metodou skončí na konci března.

autor: jbe
Spustit audio

Související