Kachní prsa na medu od Jaroslava Sapíka jsou jakousi čínou po staročesku

Docházejí vám nápady, co vařit? Vyzkoušejte rychlou kachnu na medu po staročesku, kterou nám ve své restauraci v Klokočné připravil šéfkuchař Jaroslav Sapík. Ze dvou kachních prsou se nají celá rodina a navíc si toto jídlo zamilujete.

Kachna na medu po staročesku

Ingredience na 4 porce:

2 kachní prsa
200 g žampionů
1,5 cibule
1 velká červená paprika
3 stroužky česneku
4 snítky tymiánu
4 lžíce medu
1 lžíce sojové omáčky
1 lžíce rybí omáčky
1 lžíce chilli omáčky
Olej na smažení
sůl
těstoviny (široké vaječné nudle)
1 lžíce sezamového oleje
1 lžíce bílých sezamových semínek
Petrželka na ozdobu

Postup

Kachní prsa nakrájíme na nudličky nebo tenké plátky i s kůží. Maso lehce prosolíme a přidáme trochu tymiánu.

Žampiony překrájíme na poloviny, papriku na větší kousky, cibuli na „lodičky“, aby v jídle byla vidět a česnek na slabé plátky.

Maso a česnek dáme na rozpálený olej a orestujeme dorůžova. Poté maso vyndáme z kastrolu a necháme ho odpočinout, a začneme připravovat zeleninu.

Na výpeku z masa orestujeme nejdříve dosklovata cibuli. Pak přidáme papriku i žampiony, ty restujeme na skus 4 minuty. Pak do směsi přimícháme 4 lžíce medu.

Přidáme maso s česnekem a dochutíme sojovou i rybí omáčkou, případně pálivým pyré (chilli omáčkou). Nesolíme, protože omáčky jsou slané a pikantně bude působit i česnek. Směs krátkým povařením lehce zhoustne.

Dáme vařit vodu na nudle, osolíme a 7 minut nudle povaříme. Nudle scedíme, promícháme s trochou sezamového oleje a semínek. Přílohou může být i rýže.

Jaroslav Sapík

Je to kuchař, který svou práci miluje a dokáže o ní nejen zaníceně mluvit, ale také přispět k tomu, aby se staré české i moravské recepty neztratily v záplavě dnešních jídel. Sbírá staré věci do kuchyně, porcelán i historické nádobí.

Tento recept jsme s ním vařili v malé školičce za jeho restaurací, kde učí zájemce své recepty. Je to člověk, se kterým je vám dobře nejen v kuchyni nebo u stolu.

Patrik Rozehnal a Jaroslav Sapík