K receptům předků, jak udržet vodu v krajině, se vracejí lidé z vesnic u Krásné Lípy

23. červen 2017

Lidé v menších obcích okolí Krásné Lípy na Děčínsku jsou odkázáni na vodu ze studní. Obecní vodovody tam nemají, vodu musí do svých domovů dovážet. Poslední roky je ale trápí sucho. Někteří obyvatelé a zemědělci v okolí města se proto snaží vrátit se k receptům z doby našich předků, kteří uměli vodu v krajině zadržet.

„Ta kvalita vody je tu dobrá. Tam, kde jsou lidé závislí na vlastních zdrojích, tak problém s kvalitou není,“ pumpuje vodu ze studny v Kamenné Horce nezávislý starosta Krásné Lípy Jan Kolář.

Problém s vodu v létě mají na Krásnolipsku Kamenné Horky, Sněžné a Vlčí hora se Zahradami. Proto se místní občané a zemědělci snaží vodu v krajině udržet. Jedním ze zemědělců, který pracuje se starými mapami a pomalu obnovuje rybníky a strouhy, které vybudovali naši předci, je Petr Dastych. Nad Krásnou Lípou hospodaří už 20 let.

Týden vody 2

„Problém je, že tady není půda, která by mohla vodu zachytit – je tu spousta jílu. Němci tu kdysi udělali rybníky, jenže ty byly zaneřáděné a zničené, tak jsme se snažili je dát trochu do kupy. Zatím jsme udělali čtyři rybníky, jeden velký máme v plánu,“ popisuje Dastych.
Obnovení jednoho rybníku vyjde podle něj svépomocí na zhruba 80 tisíc korun. Výsledky jsou ale znát. „Vysychaly nám tu studánky, ale co jsme obnovili rybník nad naší chalupou, tak od té doby to je dobré,“ konstatuje Dastych.

To, že Česko má všeobecně problém s udržením vody v krajině, souhlasí i Jiří Mach z Povodí Labe: „Těch zpevněných ploch je čím dál tím víc, takže voda strašně rychle odtéká. Problém Česka nejsou povodně, ale sucho…“

A dodává jeden vodohospodářský fakt: „V české kotlině, pokud 4 dny neprší, tak už odtéká ta voda, kterou jsme si zadrželi, nebo ta z podzemí.“

Ministerstvo životního prostředí chce motivovat ty, kteří se chystají lépe hospodařit s dešťovou vodou v domácnostech. V rámci dotačního programu Dešťovka rozdělí až 100 milionů korun.

autor: dap
Spustit audio