K opakovaným volbám v 5 obcích Ústeckého kraje přišla v sobotu více než polovina voličů

17. březen 2019

Nové vedení obce vybírali lidé v pěti obcích v Ústeckém kraji, a to v Hoře svatého Šebestiána, Všehrdech a Černovicích na Chomutovsku, v Újezdečku na Teplicku a ve Lhotce nad Labem na Litoměřicku. Obce tam nemají schválený rozpočet. Do volebních místností přišlo včera zhruba 60 -70 % voličů.

Výsledky nových voleb jsou podobné těm podzimním, v Újezdečku na Teplicku a Lhotce nad Labem na Litoměřicku si vítězové dokonce polepšili. Jen ve Všehrdech na Chomutovsku zvítězilo uskupení, které skončilo na podzim jako druhé.

Z rekordního počtu šesti kandidátek vybírali nové zastupitele v Újezdečku na Teplicku. Volby znovu vyhrálo Sdružení nezávislých kandidátů v čele se starostou Petrem Pokorným. K volbám přišlo 66,80 procenta voličů.

Také ve Lhotce nad Labem na Litoměřicku zvítězila v opakovaných volbách znovu kandidátka Rozumná volba, na níž je i starosta Josef Nedorost. Výrazně si polepšila, když jí hlas dalo 65 procent voličů a získala pět mandátů ze sedmi v zastupitelstvu. K volbám dorazilo 66,80 procenta voličů. 

Stejně jako loni na podzim dopadly opakované volby i v Hoře sv. Šebestiána na Chomutovsku. Počet kandidátek, z nichž mohli voliči vybírat, se přitom zvýšil ze tří na čtyři. Vyhrálo uskupení Lidé pro hory, pro které hlasovalo 45,82 procenta voličů. V sedmičlenném zastupitelstvu tak získalo čtyři mandáty.

Ve Všehrdech na Chomutovsku zvítězilo v opakovaných volbách uskupení Pro lepší obec, když mu hlas dalo 57,68 procenta voličů. V pětičlenném zastupitelstvu bude mít tři zástupce.

Prakticky stejným rozložením sil v zastupitelstvu jako loni v říjnu skončily opakované volby v nedalekých Černovicích. Zvítězila kandidátka Obec pro občany, pro kterou hlasovalo 44,29 procenta voličů. V sedmičlenném zastupitelstvu získala stejně jako na podzim tři mandáty.

autor: Redakce ČRo Sever | zdroj: ČTK
Spustit audio