K jezeru Most by měly vést dvě nové přístupové cesty – od zimního stadionu a od muzea

28. červenec 2021 13:09

K plážím jezera Most by mohly vést dvě nové přístupové cesty. Magistrát totiž řeší podněty od lidí, kteří nechtějí cestou k jezeru procházet kolem bloků 100. Jde o činžovní domy, ve kterých žijí sociálně slabí. Magistrát tam několikrát ročně řeší stížnosti na hluk a nepořádek. Takzvané „stovky“ jsou navíc dlouhodobě místem, kde mají lidé strach. Vyplývá to z map pocitu bezpečí.

„Máme tady nějaké podněty, že se lidé necítí úplně komfortně, když jdou k jezeru kolem bloku 100,“ říká primátor Mostu Jan Paparega z hnutí ProMOST.

Magistrát řeší několikrát za rok stížnosti obyvatel stovek na hluk a nepořádek. Lidé se této oblasti dlouhodobě vyhýbají.

„Ta lokalita není ani tak problematická z hlediska výskytu reálné kriminality, ale spíš z hlediska nízkého pocitu bezpečí občanů. O tom víme – přesvědčili jsme se o tom v rámci průzkumů pocitů bezpečí, které provádíme už od roku 2017. V každém tom průzkumu nám vyšlo, že ta lokalita stovek je v rámci celého Mostu místo, kde se obyvatelé cítí nejméně bezpečně,“ vysvětluje mluvčí strážníků Veronika Loucká.

03678120.jpeg

Most proto teď zadal studie, které mají ukázat, kudy by nové cesty k jezeru měly vést.

„Prověřujeme dvě varianty – jednak zpracováváme studii na pěší propojení od parkoviště u zimního stadionu, sekundárně se zabýváme i pěším propojením směrem od muzea přes I/13 a tramvajovou trať, což by lidem také usnadnilo přístup k jezeru. I pro cyklisty by to asi bylo komfortnější, než přejíždět oba frekventované kruhové objezdy,“ popisuje úvahy města primátor Jan Paparega.

Podle něj by studie cesty od zimního stadionu měla být hotová do konce tohoto roku.

„Prověřujeme nějaké dotační tituly, protože tam bude úsek kdesi vrchem, to znamená nějakou lávkou nad tou silnicí, což nebude úplně finančně nenákladné,“ dodává Paparega.

Od oblastního muzea připadá v úvahu lávka zavěšená na nový visutý silniční most.

„Tam bude potřeba prověřit, jestli je to vůbec technicky možné, jestli je ten most na to dimenzovaný, protože ta konstrukce je samozřejmě unikátní a samonosná,“ konstatuje mostecký primátor.

Kdy se začne s budováním nových cest, ukáží až koncem roku zmíněné studie.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související