K adventu patří rozsvěcení stromů na náměstích. Jak to bude letos v městech a obcích našeho kraje?

27. listopad 2020

Jehličnaté stromy různých druhů už od minulého týdne zdobí náměstí měst a obcí v Libereckém kraji. Rozsvítit by se měly první adventní neděli, tedy 29. listopadu. Jaké bude mít rozsvěcení vánočních stromů letos podobu, zjišťovala naše redaktorka Jana Švecová.

Čtěte také

Vánoční stromy se budou rozsvěcet všude na náměstích, kde je techničtí pracovníci v minulých dnech instalovali. Například náměstí před libereckou radnicí zdobí obrovská douglaska tisolistá. Strom, který původně pochází ze Severní Ameriky, tenhle konkrétní ale darovali obyvatelé Horního Hanychova. Jak tento, tak i další vánoční stromy, se letos budou rozsvěcet, s ohledem na vládní opatření, neveřejně. Proto většina radnic ani nezveřejňuje přesnou hodinu a na svých stránkách uvádí pouze podvečer. Je to proto, aby se přes všechna upozornění lidé na náměstí přeci jen nevydali.

Bez doprovodných programů?

Lidé budou moct sledovat sváteční okamžik ve větších městech prostřednictvím internetu. V Liberci bude například spojen se zdravicí primátora, požehnáním a vystoupením trubačů a sopranistky Ivety Hejdukové. V Jablonci nad Nisou se rozsvěcení ujme tamní primátor spolu s duchovním Romanem Hampacherem.

Atmosféra adventu a vánočními koncerty

Čtěte také

Většina z tradičních vánočních koncertů byla zrušena. Například v České Lípě ale bude na náměstí T. G. Masaryka velkoplošná obrazovka, na které se budou vánoční koncerty promítat. Centrem města bude znít vánoční hudba a na různých místech se budou pořádat on-line vánoční koncerty po celé adventní období. V Jablonci nad Nisou budou vánoční koncerty také online, zazpívá například Ondřej Ruml ve skleněném Krystalu tamního muzea. Podrobné programy mají města na svých stránkách.

Vánočními trhy jen někde

Čtěte také

V Jablonci nad Nisou, stejně jako v Turnově radnice vánoční trhy zrušily. Liberecká radnice je připravuje, začít by měly v pondělí 30. listopadu. Jak upřesnila mluvčí magistrátu města Liberce Jana Kodymová, stánků je postavených celkem 36, podle aktuálního rozhodnutí vlády se tedy buď otevře 13 z nich, nebo se otevře plná tržnice. V takovém případě by tam lidé mohli nakoupit kromě potravin a vánočních dekorací také další zboží.

Jírův betlém v Kryštofově údolí i betlém na Boučkově statku v Malé Skále se, stejně jako vánoční stromy na městských a obecních náměstích, rozsvítí v neděli, bez programu a účasti veřejnosti.

Spustit audio

Související