Jujuba, známá také jako čínské datle, je bohatým zdrojem minerálů a antioxidantů
Jujuba je využívána v tradiční čínské medicíně už tisíce let. Plody tohoto teplomilného opadavého keře nebo stromu, připomínají datle. Dají se jíst čerstvé, sušené nebo kandované.
Plody obsahují velké množství vlákniny, malé množství vitamínů, především vitamín C a minerály jako draslík, železo, hořčík, vápník, sodík, zinek, fosfor, měď, mangan, jód, dále pak velké množství cukru a enzym bromelin, který pomáhá s trávením.
Jujubový extrakt má hořkou chuť a bývá součástí džusů. Dokáže zahřát tělo.
Přínosy jujuby pro celkové zdraví jsou zaměřeny na žaludek a slezinu.
Jujubový extrakt pomáhá tělu s vyrovnáváním energie – to je důvod, proč ho lékaři tradiční čínské medicíny užívají už tisíce let. Může se využívat při problémech se spánkem. A právě proto, že na lidi působí jako sedativum, je vlastně takovým regulátorem nálady.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.