Josef Kajetán Tyl: Jan Hus. Dramatická báseň

6. červenec 2022

6. července 1415 byl v německé Kostnici upálen Jan Hus, český kněz, kazatel, myslitel a reformátor. Na Vltavě vysíláme drama J. K. Tyla Jan Hus s Antonínem Zíbem v titulní roli. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Rozhlasová zkratka inscenace režiséra Přemysla Pražského z r. 1956 s použitím hudby Miloše Smatka.
Rozhlasová úprava a režie: Vladimír Tomeš
Průvodní slovo: Josef Velda
Osoby a obsazení: Zikmund, císař Německé říše (Felix le Breux), Václav IV., král český, jeho bratr (Karel Höger), Žofie, manželka Václavova (Jarmila Krulišová), Jan XXIII., římský papež (Zdeněk Hodr), Petr Angeli, kardinál a legát papežský (Vladimír Leraus), Albík z Uničova, pražský arcibiskup (Richard Záhorský), Štěpán Páleč, mistr svatého Písma (Karel Houska), Mistr Míchal, prokurátor (Bohuš Rendl), Jan Hus, mistr svobodných umění (Antonín Zíb), Pan Hanuš z Chlumu (Karel Pavlík), Pan Vok z Valdštýna (František Holar), Markéta, matka Husova (Leopolda Dostalová), Lupáč, žák na vysokých školách pražských (Milan Mach), Šambera, pražský měšťan (Josef Vošalík) a Háta, jeho žena (Jaroslava Drmlová).
Natočeno: v roce 1983.
Hudba: Miloš Smatek

Zatímco v době osvícenství se odkaz Jana Husa mezi Čechy příliš nepřipomínal, s národním obrozením se situace změnila. Když se buditelé ohlíželi po významných osobnostech národní historie, které by mohly posilovat české vlastenectví, připadli brzy na životní příběh mistra Jana Husa. Z bojovníka za reformu církve se v čase národního obrození stal také příkladný zastánce utiskovaného českého jazyka. A po revolučním roce 1848 a po potlačeném pražském červnovém povstání se nabízely další paralely, které bylo možné s Husem spojit, takže katolický kněz a mistr Pražského vysokého učení viděný očima poloviny 19. století prosazuje nápravu nejen náboženské, národnostní ale i sociální otázky.

Čtěte také

Josef Kajetán Tyl byl prvním českým spisovatelem, který z Jana Husa udělal ústředního hrdinu svého dramatu. Děj se odehrává v letech 1410 až 1415 v Praze, Husinci a v Kostnici. S historickými skutečnostmi nakládal Tyl spíš volně, ve hře vystupuje například postava Husovy matky Markéty, přijíždějící do rozbouřené Prahy na synovo kázání v kapli Betlémské. Ve skutečnosti se s ní Jan Hus po odchodu na studia už patrně nikdy nesetkal. Podobným plodem dramatikovy fantazie je pak ve hře vystupující Jan Žižka, o jehož přímém spojení s Janem Husem nejsou žádné dochované doklady.

Premiéra Tylova Jana Husa se odehrála v prosinci revolučního roku 1848 a vzbudila velký zájem publika. Ale také rakouské cenzury, která bránila jejímu uvádění až do roku 1866. Za pomoci rozhlasového archivu si můžete hru připomenout v nastudování režiséra Přemysla Pražského z roku 1956, které uvádíme ve zkrácené verzi. 

autoři: Vladimír Tomeš , Martin Velíšek
Spustit audio

Související